Meşterii restauratori readuc la viață obiecte vechi

Data publicării:
arta

Într-un atelier din Sibiu se munceşte zi de zi la foc continuu. Aici, prin măiestria lor, patru meşteri restauratori au misiunea de a reda strălucirea unor piese de mobilier vechi, de zeci, poate chiar sute de ani.

Fiecare detaliu este important. Aşa că restaurarea se face cu o precizie chirurgicală. După ce este curăţată, reparată şi apoi pictată, mobila veche trece la asamblat şi lăcuit.

O astfel de muncă poate dura de la câteva ore până la zile întregi, săptămâni sau luni, însă rezultatele sunt spectaculoase.

Mihai, Adrian, Victor şi Oana restaurează vechituri de peste un deceniu, timp în care au primit comenzi din toate colţurile ţării. Din toamnă, tinerii vor lucra şi pentru ţările din Europa de Vest, de unde au început să apară solicitări. Străinii au fost convinşi de raportul preţ-calitate.

Aproximativ de 20 de ori e mai ieftină restaurarea în România decât în exterior. La aceeaşi calitate de lucru”, a susținut Adrian Vlad, restaurator.

Am făcut practică în străinătate. Ştiu exact ce se face acolo. Unele lucruri pot să spun că în România se fac mai temeinic”, este de părere Victor Turcu, administratorul unui atelier de restaurare.

Preţurile pornesc de la câteva sute şi ajung la câteva mii de euro, în funcţie de gradul de dificultate al lucrării şi de timpul necesar pentru realizarea ei. Într-un astfel de atelier se poate restaura aproape orice obiect, pornind de la scaune, dulapuri, noptiere până la mese, tablouri sau canapele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri