Pasaj Piața Sudului. Firea a dat ultimatum firmei care execută lucrările

Data actualizării: Data publicării:
pasaj sudului

Primarul Capitalei cere ferm constructorului Pasajului de la Piaţa Sudului ca în 10 zile să vină cu un grafic realist al lucrărilor. Pasajul trebuia să fie gata în decembrie anul trecut dar e realizat doar în proporție de 60 la sută.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că a trimis o scrisoare deschisă Asocierii Astaldi SPA - Euroconstruct Trading 98 SRL - RCV Global Group SRL, care execută lucrările la Pasajul Piaţa Sudului, al căror termen de finalizare era decembrie 2015, în condiţiile în care stadiul de realizare a acestora este de numai 63%, graficul de execuţie a lucrărilor fiind modificat de mai multe ori. Firea spune că există pârghii contractuale prin care poate fi denunţat unilateral contractul din culpa exclusivă a executantului şi va apela la acestea dacă situaţia nu se va îmbunătăţi, relatează News.ro.

În scrisoarea transmisă constructorului, Firea spune că această investiţie nu poate trena la nesfârşit, atrăgând atenţia că trebuie mărit, de urgenţă, ritmul de execuţie a lucrărilor: "Având în vedere data la care trebuia finalizat contractul de lucrări, 10.12.2015, şi stadiul actual de realizare de numai 63% după aproape 15 luni, considerăm că trebuie să acţionaţi de urgenţă în sensul măririi ritmului de execuţie. Aşa cum am văzut, ritmul execuţiei pe perioada campaniei electorale a fost unul susţinut, aţi mobilizat peste 200 de muncitori în şantier. Consider că o asociere de firme de talia dumneavoastră nu face paradă pentru a impresiona eventualii candidaţi şi de aceea va solicit să lucraţi şi acum în acelaşi ritm".

Primarul general mai spune că, în cadrul întâlnirilor de management, reprezentanţii legali ai asocierii au declarat termene de finalizare parţiale în luna decembrie 2016 pentru pasajul rutier şi aprilie 2017 pentru finalizarea pasajelor pietonale şi restabilirea totală a circulaţiei.

Ea atrage atenţia că proiectul de la Piaţa Sudului este realizat din fonduri europene, iar nefinalizarea la termenul asumat a lucrărilor de construcţie şi depăşirea duratei de implementare au ca efect restituirea tuturor sumelor rambursate către beneficiar de către AMPOR, în temeiul contractului de finanţare. 

Firea spune că, în cazul în care se întârzie data de finalizare a lucrărilor, proiectul în întregimea lui va fi considerat neeligibil, consecinţa fiind rezilierea contractului de finanţare şi restituirea de către neneficiar a tuturor sumelor rambursate de AMPOR până la data rezilierii. 

"În acest caz, prejudiciul înregistrat de beneficiar va consta în efortul financiar pe care acesta îl va face din bugetul local pentru asigurarea finanţării proiectului şi a restituirii sumelor către AMPOR plus a eventualelor penalităţi ce vor fi în sarcina beneficiarului", arată primarul general al Capitalei. 

Gabriela Firea mai spune că, în condiţiile în care graficul de execuţie a lucrărilor a fost modificat de mai multe ori, poate denunţa unilateral contractul din culpa exclusivă a executantului. 

Construcţia Pasajului Piaţa Sudului a început în primăvara anului 2014 şi trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016.  Fiindcă nici acest termen nu a fost respectat, reprezentanţii municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care administraţia este obligată să încheie lucrările până în decembrie 2018. 

Investiţia este de 28,3 milioane de euro, din care finanţarea europeană este de 18,9 milioane de euro. 

Pasajul de la Piaţa Sudului va avea o lungime de 356 de metri şi înălţimea de cinci metri. În plus, vor fi construite pasaje pietonale care vor face legătura cu staţia de metrou, iar trecerile de pietoni de la suprafaţă vor fi desfiinţate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri