Video&Foto Paște 2020. Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, celebrată pentru prima oară în istorie fără credincioși în bisericile din România

Data actualizării: Data publicării:
femeie singura fereastra lumina paste 2020 ID136306_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

19 aprilie 2020. Este prima zi de Paște ortodox din istorie fără creștini în biserici. Este primul Paște în izolare, primul Paște fără familii reunite, primul Paște cu străzile goale și primul Paște în care lumina Învierii a ajuns, în multe case, cu trei-patru ore înaintea sfintei slujbei de Înviere. Este un Paște altfel. Totul, din cauza situației fără precedent create de pandemia de coronavirus.  

Slujba de Înviere a fost oficiată, sâmbătă noapte, în toate lăcaşurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române de către preoţi şi personal clerical, dar fără a fi prezenţi credincioşi. Prezenţa acestora în biserici sau în apropierea acestora a fost interzisă prin ordonanţele militare, pentru a fi ei înșiși în siguranță și pentru a nu intensifica răspândirea virusului.

Ca în fiecare an din 2009 încoace, Lumina Sfântă a ajuns, totuși, de la Ierusalim cu o aeronavă specială care a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Este o tradiție care nu a fost întreruptă nici în vremuri grele ca acestea. Totuși, au fost reguli pe care preoții au fost nevoiți să le respecte cu strictețe. Astfel, lumina a ajuns la parohii, iar slujitorii bisericii, alături de voluntari, au mers la credincioși. 

lumina sfanta adusa la bloc ID136278_INQUAM_Photos_George_Calin
lumina sfanta adusa la bloc ID136278_INQUAM_Photos_George_Calin

FOTOGALERIE: ©INQUAM PHOTOS / George Călin

În orașe, la blocuri, oamenii au ieșit cel mult la balcoane, la miezul nopții, și au strigat vestea către vecinii lor: „Hristos a-nviat!”, „Adevărat a-nviat!”. Apoi s-a reașternut liniștea, s-au stins luminile și de la ferestre, ici-colo, se putea ghici pâlpâitul unei lumânări. 

oameni ferestre bloc lumina inviere paste 2020 ID136341_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
oameni ferestre bloc lumina inviere paste 2020 ID136341_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

FOTOGALERIE© INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Se consideră că aceste zile sunt o cheie pentru evoluția epidemiei în țara noastră. România are deja peste 8.400 de cazuri de infecție cu noul coronavirus și din păcate, 421 de persoane au pierdut deja lupta cu boala.

Totul depinde de cât de mult vor înțelege oamenii să respecte distanțarea socială și să stea în case, renunțând la tradiționalele vizite și la ieșiri în comunitate.  În scenariile optimiste, peste 10 zile - două săptămâni nu vom ajunge la o creștere bruscă a cazurilor și sistemul medical nu va fi copleșit. Restricțiile ar putea fi relaxate treptat. În scenariile pesimiste, am putea vorbi de un vârf de 20.000 de cazuri și de multe înmormântări, după cum au avertizat autoritățile.

Patriarhul Daniel și-a început pastorala din noaptea de Înviere amintind că primele cuvinte ale lui Iisus Hristos după Înviere au fost „Nu vă temeți!”, „Bucurați-vă!” și „Pace vouă!”. Patriarhul a vorbit despre Iisus Hristos ca Mântuitor, Vindecător și Eliberator în momente în care „oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște”.

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creştinătate. În această noapte, lumina învinge întunericul, iubirea învinge moartea şi duşmănia, dar acum, mai mult ca oricând, aceste valori parcă au căpătat alte dimensiuni. 

Urmăriți mai jos ediția specială de la Digi24 și slujba din noaptea Învierii:

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri