Sari la conținut

Peste 100 de angajaţi au pichetat sediul Auchan. Compania: Nu împiedicăm viaţa sindicală în nicio ţară

 

ACTUALIZARE 17.35. „Pentru Auchan proiectul uman este fundamental iar ascultarea, formarea, dezvoltarea, recompensarea şi valorizarea angajaţilor noştri reprezintă priorităţi permanente în cadrul acestuia.

Începând cu 2013, pe lângă preluarea întregului personal Real, peste 5000 de angajaţi, Auchan a creat încă 1.000 de locuri de muncă, a asigurat peste 125.000 de ore de formare şi a făcut investiţii de peste 2 milioane euro în remodelarea fiecărui magazin, inclusiv în renovarea spaţiilor de lucru şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

În niciun caz şi în nicio ţară din lume nu împiedicăm viaţa sindicală, din contră suntem buni parteneri de dialog social şi respectăm legea. Şi în România ne bucurăm să avem relaţii cordiale cu toţi reprezentanţii salariaţilor, prezenţi în toate magazinele noastre, printre care se înscriu şi sindicatele.

Noi realizăm dialogul şi ne preocupăm permanent de ansamblul colaboratorilor Auchan din toate magazinele noastre, 11.000 de persoane, pe care îi ascultam atât direct, zi de zi, cât şi prin grupurile interne de dialog Agora, respectiv prin întâlnirile cu reprezentanţii salariaţilor liber aleşi de către ei în fiecare magazin, potrivit prevederilor legale. 20% din colaboratorii Auchan sunt înscrişi astăzi într-un sindicat şi, încă de la început, ne-am bucurat să avem un nivel foarte bun de informare, dialog social şi colaborare şi cu reprezentanţii acestora”, a transmis Auchan, într-un punct de vedere.


Protestatarii au mai cerut recunoaşterea oficială a Sindicatului Naţional Realitatea, care are peste 2.000 de membri în cadrul companiei.

Aceştia au venit la protest cu steaguri ale structurii sindicale şi bannere pe care scria "Solicităm Auchan România recunoaşterea oficială a Sindicatului Naţional Realitatea" şi "Este dreptul lucrătorilor de a adera la sindicat".

Timp de două ore, protestatarii au scandat "Sindicat la Auchan!" şi "Uniţi suntem mai puternici", iar la finalul acţiunii de protest au înaintat o petiţie managerului de HR al companiei.

Digi24 a încercat să obţină un punct de vedere oficial din partea companiei, dar până la această oră nu a primit niciun răspuns.  

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Comerţ, Vasile Gogescu, a declarat pentru Mediafax că managerul de resurse umane le-a transmis că îi consideră parteneri de dialog, dar că le interzice să contacteze angajaţii în timpul pauzelor de masă.

Liderul sindical a mai spus că cei din conducerea companiei au refuzat să recunoască structura sindicală şi fiecare sesiune de pregătire a angajaţilor începea cu mesajul "În Auchan nu avem sindicat", deşi acestora li se reţine contribuţia.

Vasile Gogescu a mai spus că acţiunile de protest vor continua, sindicaliştilor urmând să li se alăture şi colegi din alte ţări în care compania este prezentă, cum ar fi Italia, Spania şi Franţa.

Acţiunea de protest a fost organizată de Federaţia Sindicatelor din Comerţ, membră a CNS "Cartel Alfa" şi UNI GlobalUnion, structură care are peste 15.000 de membri în sindicate reprezentative din companiile multinaţionale din comerţ.

Sindicaliştii au arătat că dreptul oricărui angajat de a adera liber la o organizaţie sindicală este garantat de legislaţia din România, fiind prevăzut în Constituţie, Codul Muncii şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate.