Purtătorul de cuvânt al BOR, reclamat la CNCD în urma afirmațiilor despre mamele minore

Data actualizării: Data publicării:
banescu

Două organizații non-guvernamentale au anunțat luni că l-au reclamat pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, la Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării după ce a făcut declarații cu privire la minorele care devin mame. El a spus, săptămâna trecută la Parlament, că de vină pentru numărul mare de astfel de cazuri nu este lipsa educației sexuale, ci motive sociale dar și „apartenența la o anumită etnie”.

E-Romnja și Centrul Filia au depus, luni, o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la „declarațiile discriminatorii” ale purtătorui de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, la adresa fetelor rome și fetelor aparținând diferitelor categorii defavorizate.

Citește și ”Planul secret al lui Dragnea. De ce este convins că va fi susținut de Statele Unite”

De a declarat Vasile Bănescu, joi, la Parlament, în urma unei conferințe despre referendumul pentru redefinirea familiei: „E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate și care, bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice. Abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa accesului la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie, unde, după cum bine știm, viața sexuală se începe mult mai devreme”.

Potrivit celor două ONG-uri, aceste declarații „întăresc prejudecățile la adresa minorității rome și a grupurilor vulnerabile și alimentează ura împotriva fetelor rome și a fetelor aparținând grupurilor vulnerabile prin asocierea exclusivă a acestora cu numărul ridicat de nașteri în rândul adolescentelor din România”.

„Declaratiile sale, transmise prin mass media, au un impact puternic, ca urmare a capitalului simbolic pe care îl deține instituția religioasă pe care o reprezintă domnul Bănescu și legitimează rasismul, sexismul și clasismul existente în societea românească”, mai arată Centrul Filia în anunțul său.

Potrivit datelor oficiale, România are cele mai multe mame adolescente din Europa. 9.282 de minore au născut în 2015, în timp ce 676 de mame aveau între 10 şi 14 ani. Anual româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care avortează este adolescentă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri