Referendum în aşteptare la Puieşti: Locuitorii comunei resping amplasarea sondelor Chevron pe perimetrul comunei şi explorarea gazelor de şist

Data publicării:
puiesti chevron

Ca şi la Pungeşti, Vaslui, nici localnicii din comuna Puieşti nu vor sondele americanilor de la Chevron pe terenurile lor. În penultima zi a anului, consilierii locali vor să emită o hotărâre prin care să ceară organizarea unui referendum la începutul anului.

Ce spune primarul comunei Puieşti, Costel Moraru, în acest context:

Din punctul de vedere al Consiliului Local am tot sprijinul, iar majoritatea sunt de acord cu interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei Puieşti. E vorba de apă, mediu, de sol, de plante, despre femeile gravide. Au probleme. Din punctul meu de vedere, nu sunt de acord nici cu explorarea nici cu exploatarea.

Edilul este de acord că resursele ar trebui exploatate, dar numai cu protejarea mediului, acuzând că oficialii Chevron nu comunică aceste aspecte: „Dacă tot fac ăştia în lume (exploatare şi explorare – n.red.), de ce nu ar face şi aici? Dar să prezinte din punct de vedere al mediului, dacă întruneşte sau nu condiţiile de mediu. Dacă nu întruneşte, să-şi vadă de drum. Dacă da, să facă.” În actualul context însă, oamenii de la primărie şi localnicii se opun, reia primarul Costel Moraru, intervievat de Digi24.

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii companiei Chevron şi cei de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului au organizat o dezbatere publică. Iniţiativa nu a fost văzută cu ochi buni de localnici.

Luna aceasta, Consiliul Judeţean Vaslui a acordat Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe perimetrul comunei. Puieşti ar deveni astfel al patrulea perimetru din judeţ în care compania americana a primit aviz pentru explorare, după Siliştea, Popeni şi Păltiniş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri