Sari la conținut

Se schimbă meniul. Tendințe în fast-food-ul românesc

Mâncarea rapidă, în stil american, a prins bine la români. Marile lanţuri de restaurante fast-food au vânzări de miliarde de lei anual, în condiţiile în care românii petrec tot mai puţin timp în bucătărie. În acelaşi timp, fast-food-ul românesc se adaptează cerinţelor şi vine cu meniuri diversificate: găsim preparate cu vită, salată la caserolă şi peşte.

Românii cheltuiesc anual în restauran­te­le fast-food 2 miliarde lei, cele mai multe localuri fiind amplasate în mall-uri sau în zone din oraşele mari ale ţării. Cei mai mulţi patroni de restaurante şi-au adaptat oferta şi au meniuri pentru micul-dejun şi pentru prânz.

Expansiunea acestora a fost susţinută, în ultimii ani, de preţurile mici şi de inaugurările de centre comerciale, cele mai multe poziţionate în cartiere cu o densitate mare de locuitori. Primele două lanţuri de fast-food care vând hamburgeri, cartofi prăjiţi şi pui - Mcdonald's şi FKC deţin jumătate din piaţa de profil. Un singur lanţ vinde într-un an 2 burgeri pe cap de locuitor.

-”Convenientul că este rapid, pleci imediat, probabil. Multe lucruri sunt mai accesibile la preţ. Şi pentru că ne grăbim, avem multă treabă în timpul zilei, rezolvăm rapid cu masa on the go.”

Investitorii mizează astfel pe graba românilor, dar şi pe consumul în creştere, pe fondul majorărilor salariale. În prima jumătate de an, vânzările de mâncare şi băutură au un avans de 3,5%.

Paul Voicu, directorul unei firme de consultanţă: „Este vorba despre creştere puterii de cumpărare şi a disponibilităţii oamenilor de a ieşi şi de a consuma în oraş

Venitul mai mare a însemnat şi o diversificare a ofertei. Lângă hamburgeri au apărut salate vândute de lanţul Salad Box sau preparate libaneze - Calif.

Paul Voicu, directorul unei firme de consultanţă: „Dacă în urma cu 5-6 ani era inimaginabil să vezi salata în foodcourt-urile mallurilor, acum este o prezenţă absolut firească.”

Un gigant american a pus ochii pe piaţa românească: Taco Bell, care vinde gustări mexicane în 7.000 de locuri din toată lumea, va pune pe hartă şi România.

În medie, la un restaurant fast-food, un meniu de o persoană costă între 10 şi 40 de lei, spun consultanţii. Sunt şi lanţuri care au ieşit de pe piaţa locală, după câţiva ani de rezultate negative. Este cazul restaurantelor fast-food greceşti Gregory's.