Sociologul Marius Pieleanu, despre momentul Caracal: „Situația se poate transforma într-o revoltă, lucrurile pot deveni necontrolabile”

Data actualizării: Data publicării:
marius pieleanu digi
Marius Pieleanu Foto: captură TV

Sociologul Marius Pieleanu, considerat apropiat de PSD, avertizează că situația de la Caracal poate deveni un punct vulnerabil pentru premier în campania electorală, iar dacă nu este gestionată adecvat, cu „toleranță zero” din partea Vioricăi Dăncilă, riscă să se transforme într-o situație de revoltă populară, după modelul protestelor din 10 august.

„Dacă nu este gestionată bine, mai ales că, în mod natural, celelalte partide aflate în opoziție ar putea să exploateze politic această situație, ea se poate transforma într-o revoltă, mai mult sau mai puțin spontană, similară cu cea din vara anului trecut. O spun cu subiect și predicat. Repet: dacă Guvernul nu gestionează cu intransigență și toleranță zero o astfel de situație și nu demite de la A la Z pe toți, chiar și reprezentanții PSD-ului în zona aceasta, atunci lucrurile pot deveni necontrolabile și nu cred că e cazul, mai ales că mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale”, a punctat sociologul Marius Pieleanu.

El este cel care a realizat sondajele de opinie pentru alegerea candidatului PSD la scrutinul prezidențial din noiembrie.

Marius Pieleanu a arătat că cei care plătesc cu funcția „își asumă poate nu o vină neapărat directă, însă au o vinovăție colectivă morală. Și în general factorii politici își asumă vinovăția morală a unor evenimente nefericite cum e cazul celui de față”, a completat Marius Pieleanu.

 

Este o revoltă și o indignare publică justificată, pentru că în mod evident, când vorbim de siguranța cetățeanului, asta se referă la fiecare dintre noi. Din păcate, în ultimii 30 de ani, România, prin toate guvernele sale, nu a reușit să rezolve această problemă sau măcar s-o țină sub un control dezirabil, astfel că avem situații de acest gen”, a comentat Marius Pieleanu la constatarea jurnalistului Digi24 că revolta oamenilor de pe Facebook s-a transformat într-un protest tăcut în fața Ministerului de Interne, unde, vineri seara, mai multe persoane au venit să aprindă lumânări în memoria fetelor care au căzut victime presupusului criminal în serie din Caracal.

„În opinia mea, Guvernul Dăncilă și însăși primul ministru ar trebui să dea dovadă de toleranță zero. (Demisia solicitată pentru șeful Poliției Române) este un început bun, sper ca solicitarea de demisie să continue, mă gândesc chiar la șeful STS-ului. Sigur, eu nu mă pot pronunța cine este de vină, la o primă evaluare, parcă ambele instituții, și Poliția, cât și STS-ul, au o vină mai mare sau mai mică. Pentru a liniști opinia publică, solicitarea demisiilor e obligatorie. Atât a poliției din zona respectivă, cât și a celor de la STS care s-au ocupat, nu neapărat conducerea superioară, ci cei care se ocupă de povestea aceasta, nu mi-e foarte clar cine”, a mai spus Marius Pieleanu.

El consideră că România are o legislație bună în domeniul siguranței publice, dar nu este aplicată adecvat. „Țin să contrazic opinia ministrului justiției că nu avem o legislație în domeniul acesta, avem o legislație chiar foarte bună. Problema la noi, ca și-n alte situații, este de aplicare ad litteram a ei. Dacă legile ar fi foarte clare și mai ales dacă autoritățile le-ar aplica în cunoștință de cauză și cu profesionalism, eu cred că lucrurile nu degenerau într-o astfel de situație în care să avem nenorocirea care s-a petrecut la Caracal”, a mai declarat Marius Pieleanu în emisiunea „24/7” de la Digi24.

„Eu sunt convins că premierul Dăncilă va face tot ceea ce trebuie să facă. Până mâine (sâmbătă - n.r.) trebuie să rezolve problema demisiilor: prefect, șef de poliție, STS, oamenii ăștia trebuie să plece”, a încheiat sociologul. 

„Prezidențiabilii” au trecut la acțiune

Într-adevăr, premierul Viorica Dăncilă a cerut, vineri seara, demisia șefului Poliției Române și a prefectului de Olt. Imediat, noul ministru de interne, Nicolae Moga, a răspuns favorabil acestei solicitări și i-a demis pe cei doi. De asemenea, Viorica Dăncilă și-a arătat nemulțumirea față de STS, spunând că a răspuns în această criză „în cel mai iresponsabil mod”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la rândul său, că a avut o serie de discuții telefonice cu ministrul de Interne Nicolae Moga, precum și cu directorul STS Ionel Sorinel Vasilca. „Președintele României subliniază că demisiile tuturor celor care au gestionat greșit acest caz, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii”, se arată în comunicatul de la Cotroceni, care precizează că șeful statului așteaptă la CSAT-ul de marți o primă evaluare a situației. 

Cel de-al treilea competitor anunțat în cursa pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, Dan Barna, liderul USR, a criticat atitudinea autorităților, arătând că tocmai de aceea România are nevoie de schimbarea unui sistem politic falimentar. El i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină în fața Parlamentului să dea explicații în acest caz, iar președintelui Klaus Iohannis să anunțe, după „necesara și asumata” dezbatere din CSAT, deciziile și măsurile care vor fi luate în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri