Sora Gabrielei Firea a lucrat la un serviciu din Direcția de Asistență Socială Voluntari care a făcut 7 anchete în azilele groazei

Data actualizării: Data publicării:
Gabriela Firea
Ministrul Familiei, Gabriela Firea FOTO: Facebook Gabriela Firea

Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, ministrul Familiei, a lucrat la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari din aprilie până în decembrie 2021, când a devenit chiar șefă de serviciu în cadrul instituției din subordinea cumnatului său, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, arată Buletin de București. Perioada în care aceasta a lucrat în instituție coincide cu perioada efectuării a 7 controale de către colegii săi într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra.

Chiar dacă pe 9 iulie 2023, Gabriela Firea scria pe Facebook că sora sa, Nela Vica Andrieș (fostă Vrânceanu), «NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuții în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilități», afirmațiile acesteia sunt contrazise de documentele obținute de jurnaliști de la Direcția de Asistență Socială a orașului Voluntari.

În aceste 9 luni, colegii Nelei Vica Andrieș au efectuat 7 controale într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra, o parte dintre centrele pentru persoane vulnerabile din Ilfov, investigate în prezent de DIICOT.

Rezultatele acestor controale rămân necunoscute. Cert este că centrul Cristinei Dumitra a continuat să funcționeze, chiar dacă anterior, în perioada februarie 2020- martie 2021, în acest centru au murit cel puțin 21 de oameni, potrivit documentelor obținute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București

Fiecare deces a fost contorizat într-un «caiet de prezență», lăsat în urmă de patroana centrului în timpul unei mutări intempestive în aprilie 2022, când Cristina Dumitra și-a dus beneficiarii într-un alt centru, la 5 minute distanță, pe strada Camil Petrescu 5-7.

Activitatea acestui centru – inclusiv documente despre decese și rele tratamente la care au fost supuși beneficiarii – a fost dată publicității de către jurnaliștii care au realizat investigația. Miercuri, însă, aceștia au obținut de la Direcția de Asistență Socială (DAS) Voluntari documentul care confirmă controalele.

"Conform unui răspuns oficial obținut de reporterii Libertatea, Centrul de Investigații Media și Buletin de București de la DAS Voluntari, în perioada în care a lucrat la această instituție, Nela Vica Andrieș a fost mai întâi inspector principal la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relații cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecția Copilului și Tineret din instituție, după care a devenit șefa serviciului Asistență și Protecție Socială.

În calitatea sa inițială, cea de inspector principal, prima atribuție, conform fișei postului, era «elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea şi dezvoltarea de programe de asistenţă socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, oricăror alte persoane aflate în stuaţie de risc", mai arată sursa citată.

Prin fișa postului, sora Gabrielei Firea mai era responsabilă și de consilierea și îndrumarea organismelor private, respectiv a centrelor care fac subiectul anchetei DIICOT.

Nela Vica Andrieș a fost mai întâi inspector principal la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relații cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecția Copilului și Tineret din instituție, după care a devenit șefa serviciului Asistență și Protecție Socială. FOTO BdB
Nela Vica Andrieș a fost mai întâi inspector principal la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relații cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecția Copilului și Tineret din instituție, după care a devenit șefa serviciului Asistență și Protecție Socială. FOTO BdB

Totodată, potrivit celui de-al treilea punct din aceeași fișă a postului, inspectorul principal Nela Vica Andrieș avea de elaborat proiecte și programe destinate sprijinirii persoanelor aflate în dificultate.

La punctul zece se arată că aceeași Nela Vica Andrieș, împreună cu serviciile de specialitate ale instituției, trebuia să monitorizeze "serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale oraşului Voluntari, în colaborare cu ONG-urile care activează în domeniul social sau direct de către acestea, prin subcontractare de servicii în baza legilor speciale din domeniul asistenţei sociale", precum și să se ocupe de "culegerea informaţiilor necesare pentru realizarea materialelor".

Slalom printre funcții în asistență socială

Când a câștigat concursul pentru poziția de inspector principal la DAS Voluntari, în 2018, sora Gabrielei Firea și-a suspendat postul. Aceasta nu a lucrat acolo vreme de aproape 2 ani – din 54 de luni, Nela Vica Andrieș a muncit efectiv 8 luni în perioada mai-decembrie 2021, timp în care a câștigat 56.000 lei (7.000 lei/lună), potrivit declarațiilor de avere.

La finele anului 2021, Nela Vica Andrieș a devenit șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială din DAS Voluntari. O lună mai târziu, în ianuarie 2022, aceasta s-a "suspendat la cerere" pentru mai bine de un an.

A revenit la serviciu în februarie 2023, însă doar pentru câteva zile, după ce jurnaliștii au publicat seria de investigații despre centrele din Ilfov. Tot în februarie, sora Gabrielei Firea a fost transferată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov.

Chiar dacă jurnaliștii au solicitat - prin 544 - să li se spună cum a ajuns sora Gabrielei Firea la DAS și câte persoane au participat la concursul din 2018, Direcția nu a răspuns la această întrebare. Nici rațiunile suspendării sale din funcție nu au fost comunicate.

DAS Voluntari a refuzat să ofere toate informațiile solicitate de jurnaliști despre Nela Vica Andrieș

În privința celor șapte controale la unul dintre centrele conduse de Cristina Dumitra, DAS Voluntari le-a comunicat că Serviciul Asistență și Protecție Socială, în fruntea căruia Nela Vica Andrieș a ajuns în decembrie 2021, le-a efectuat la "căminele care au avut sediul în orașul Voluntari, Bulevardul Eroilor, nr. 90, județul Ilfov".

"În plus, din informațiile și documentele consultate de reporteri, la adresa Bulevardul Eroilor nr. 90 nu a funcționat niciodată vreun cămin de bătrâni.

Am mers, totuși, din nou pe teren, miercuri. În Bulevardul Eroilor 90 se află o casă bătrânească în care nu putea exista vreun centru, astfel că avem, logic, de-a face cu o eroare în documentul ce ne-a fost transmis.

Reporterii au mai găsit și alte documente care contrazic informațiile primite de la DAS. Mai exact, sora Gabrielei Firea, pe când purta încă numele de familie Vrânceanu, a fost inspector la asistența socială din subordinea cumnatului ei încă din 2017, deși instituția vorbește de angajarea ei abia în 2018.

Declarațiile de avere și interese completate de ea dovedesc clar acest lucru", mai arată jurnaliștii.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri