USR București: Firea organizează cel mai scump Târg de Crăciun din ultimii ani, de 1,2 milioane euro. Reacția Primăriei Capitalei

Data actualizării: Data publicării:
firea gabriela inquam
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR București o acuză pe Gabriela Firea că organizează cel mai scump Târg de Crăciun din ultimii patru ani și cel mai scump din istoria Bucureștiul. Filiala susține că Primăria Capitalei cheltuie 1,2 milioane de euro pentru organizarea Târgului de Crăciun din acest an, potrivit Mediafax.

„Record absolut! Gabriela Firea organizează cel mai scump Târg de Crăciun din ultimii 4 ani și, foarte probabil, cel mai scump din istoria Bucureștiul. 5,6 milioane de lei (1,2 milioane de euro) însumează achizițiile aflate în derulare pe care le face municipalitatea pentru Târgul de Crăciun din acest an. Iar suma va crește pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie. În plus, aceste contracte nu cuprind onorariile artiștilor care, în mod ilegal, sunt ținute la secret de CREART. Spre comparație, în 2018, Târgul de Crăciun a costat municipalitatea 850.000 de euro, iar în 2017, 800.000 de euro. În timp ce țevile RADET crapă peste tot în București, iar banii de la obiectivele de investiții se taie sistematic, Gabriela Firea continuă să risipească sume enorme pe târguri, bâlciuri și concerte”, se arată într-o postare a USR, de pe Facebook.

Filiala USR București precizează că Primăria Capitalei trebuia să le ofere cetățenilor serviciile de calitate, apoi distracție.

„USR București consideră că astfel de manifestări au un cost mult prea mare în raport cu beneficiile pe care le furnizează cetățenilor. Divertismentul este binevenit, dar o administrație modernă trebuie în primul rând să ofere servicii de calitate cetățenilor și abia apoi să-i distreze. Gabriela Firea face exact invers și speră ca distracția să acopere falimentul edilitar în care a împins Bucureștiul”, au adăugat membrii USR București.

Primăria Capitalei, prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului Bucureși (creart) organizează Târgul de Crăciun Oficial al Capitalei, între 28 noiembrie și 26 decembrie, în Piața Constituției.

În urma afirmațiilor făcute de USR București, Primăria Capitalei a trimis presei un comunicat în care face mai multe precizări:

PRECIZĂRI

„Costurile Targului de Craciun de anul acesta din Bucuresti nu depasesc costurile evenimentelor similare organizate in anii trecuti, iar afirmatia potrivit careia valoarea estimativa a cheltuielilor pentru organizarea Targului de Craciun este "cea mai mare din istoria Bucurestiului" este complet falsa mai ales ca bugetul aprobat pentru targul de Craciun 2019 este mai mic decat cel de anul trecut!

Mai mult decat atat, onorariile artistilor nu sunt publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SICAP) NU pentru ca "sunt tinute la secret" ci pentru ca acestea s-au realizat pe baza Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

De asemenea, toate costurile evenimentelor organizate de Primaria Capitalei cu prilejul sarbatorilor de iarna vor fi comunicate public, ca in fiecare an, dupa finalizarea procedurilor de achizitii publice.

Primarul General, Gabriela Firea: "Observ cu mahnire ca, spre deosebire de toate marile orase din Romania si din Europa, care isi promoveaza, cu mandrie, targurile de Craciun in aceasta perioada, in special pentru potentialul turistic urias pe care il reprezinta, in Capitala Romaniei unele partide politice aleg sa isi faca publicitate aruncand cu noroi in evenimentul organizat de Primaria Capitalei, sub pretextul unor asa-zise dezvaluiri. Este nedemn sa transformi o astfel de manifestare intr-o tema politica, avand ca scop nu interesele bucurestenilor, ci doar promovarea politica fara scrupule. Resping ferm orice aluzii si orice afirmatii care vizeaza organizarea la suprapret a evenimentului organizat de Primaria Municipiului Bucuresti si ii asigur pe bucuresteni ca toate achizitiile facute de institutiile din subordinea PMB respecta principiile legalitatii, transparentei si oportunitatii si se realizeaza potrivit legislatiei in vigoare.

De altfel, așa cum a dovedit-o în repetate rânduri, încă din prima zi de mandat, USR și-a urmărit cu tenacitate singurul obiectiv politic asumat, și anume denigrarea activității Primarului General Gabriela Firea și a echipei sale, chiar dacă pentru asta a fost nevoie să voteze împotriva oricărui proiect, indiferent cât de benefic ar fi fost pentru bucureșteni, sau să răspândească informații false, cu evidentă rea credință.

Și în cazul de față se încearcă într-un mod lipsit de scrupule inducerea ideii că Primăria Capitalei risipește banii pe manifestări culturale, în condițiile în care 'conductele RADET crapă la tot pasul'.

În primul rând, o asemenea abordare, prin care orice cheltuieli pentru manifestări culturale sau sportive sunt considerate neavenite în raport cu 'adevăratele priorități' denotă o crasă necunoaștere a modului în care este administrat un oraș și a celui în care este alcătuit bugetul municipal. Nu putem transforma toate cheltuielile care nu sunt pe placul USR în kilometri de conductă a sistemului de termoficare, pentru simplul motiv că și dacă ar fi alocați toți banii din bugetul Capitalei pentru înlocuirea conductelor, acest lucru nu s-ar putea face decât etapizat, altfel existând riscul blocării totale a orașului".

Primarul General, Gabriela Firea, a mai adaugat: "Primăria Capitalei afirmă cu fermitate că pe parcursul acestui an, în ciuda vicisitudinilor legate de subfinanțarea acută de la bugetul de stat, nu a tăiat de la domenii precum sănătatea, infrastructura sau termoficarea niciun leu care ar fi putut fi în mod obiectiv cheltuit anul acesta. Au fost relocate doar sumele care nu mai puteau fi cheltuite către alte zone deficitare, cultura nefiind însă printre acestea. Ba mai mult, instituțiile de cultură din subordinea Primăriei Capitalei au beneficiat anul acesta de rectificări bugetare negative, fapt ce a determinat inclusiv renunțarea la anumite proiecte care fuseseră aprobate de Consiliul General la începutul anului.”

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri