Teodorovici confirmă că a cerut revocarea lui Ionuț Mișa de la ANAF. Decizia premierului a venit prompt

Data actualizării: Data publicării:
misa inquam ganea

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat public, joi, că a solicitat premierului Viorica Dăncilă revocarea din funcție a lui Ionuț Mișa de la conducerea ANAF. „Sperăm să fie o decizie luată cât mai rapid și publicată în Monitorul Oficial”, a spus Teodorovici. La scurt timp, Guvernul a anunțat decizia premierului Viorica Dăncilă.

misa si teodorovici
Ionuș Mișa (stânga) și Eugen Teodorovici (dreapta)

ACTUALIZARE. Premierul Viorica Dăncilă a semnat, joi, decizia de numire a lichidatorului judiciar Mihaela Triculescu, economist cu peste 19 ani de experienţă în mediul privat, în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici”, au transmis reprezentanţii Guvernului, într-un comunicat de presă.

-----

Ministrul de Finanțe a mai spus că i-a înaintat premierului propunerea de înlocuire a lui Ionuț Mișa, dar nu a oferit detalii despre identitatea persoanei pe care ar vedea-o la șefia ANAF.

„Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, iar ANAF ca principală instituție publică din România trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. Trebuie să demonstreze că are un tratament corect, onest și echitabil față de contribuabil”, a declarat Teodorovici.

Ministrul a mai spus că, în 2019, ANAF trebuie să îndeplinească o serie de obiective, printre care reforma întregii administrații fisclae, informatizarea sistemului, o simplificare a modului în care relaționează cu contribuabilii și o colectare mai bună.

În urmă cu o zi, când au apărut primele informații, pe surse, despre cererea de revocare din funcție a lui Mișa, acesta declara că nu știe nimic despre un astfel de subiect și că nici nu ar vedea temeiul. „Nu ştiu despre ce solicitare ar fi vorba. Public, ministrul nu a făcut nicio declaraţie de acest gen. Cred că ar fi şi foarte greu să facă o astfel de solicitare, având în vedere că ANAF are cele mai mari încasări din istorie şi mult peste ce a fost prevăzut iniţial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajaţii şi conducerea ANAF pentru rezultatele deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit”, spunea Ionuț Mișa.

Ar fi foarte multe nemulțumiri ale ministrului Finanțelor în legătură cu activitatea lui Ionuț Mișa la șefia ANAF. Printre altele, Eugen Teodorovici îi reproșează nivelul sub așteptări al colectărilor de taxe, nereformarea sistemului și mangementul defectuos al instituției.

De-a lungul anului 2018, au existat mai multe conflicte între ministrul de Finanțe și șeful ANAF. În iulie, Teodorovici era nemulțumit de cum a reacționat Mișa în scandalul imobilului pierdut în instanță de familia Iohannis și de cât de greoaie este procedura de recuperarea a taxelor auto de către contribuabili.

Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe, a fost numit la șefia ANAF în martie 2018. Ministrul Eugen Teodorovici evita, atunci, să spună dacă propunerea îi aparține sau dacă i-a fost impusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri