Cum arată România după două zile de vreme rea: Școli închise, trenuri blocate, sute de mii de oameni fără curent electric

Data actualizării: Data publicării:
vreme rea viscol getty
Foto: Gulliver/GettyImages

Întreaga ţară a fost, duminică, până la ora 18:00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, pentru opt judeţe fiind emisă avertizare cod portocaliu. În aceste zone, a nins abundent, iar stratul de zăpadă nou depus și vântul au pus probleme serioase. În zona montană înaltă a fost viscol, cu rafale de vânt ce au depăşit 70 km/h.

vreme rea viscol getty
Meteo. Vremea rea continuă și duminică, 16 decembrie 2018 Foto: Gulliver/GettyImages

Cursurile şcolare vor fi suspendate integral, luni, în judeţele Arad, Gorj, Mehedinţi şi Timiş, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează Ministerul Educaţiei Naţionale.

ACTUALIZARE 18:00. Circa 216.000 de consumatori din zonele afectate de condiţiile meteo nefavorabile nu erau alimentaţi cu energie electrică duminică, la ora 18:00, conform ultimei raportări a operatorilor de distribuţie implicaţi în remedierea situaţiei, informează Ministerul Energiei.

Echipele vor rămâne în teren şi pe parcursul nopţii pentru a restabili situaţia. În Banat acţionează în prezent 90 de echipe, dintre care aproximativ 30 sunt concentrate în judeţul Timiş.

ACTUALIZARE 16:00 Codul portocaliu de vreme rea a trecut, dar efectele lui se simt din plin în vestul şi sudul ţării. Sute de oameni au rămas blocaţi în trenuri în mijlocul câmpurilor şi au stat ore în şir în frig, fără apă şi căldură. Șase garnituri sunt cu probleme, unele oprite în câmp. De asemenea, viscolul a lăsat în beznă sute de mii de români - 60 de mii în Timiş, 28 de mii în Gorj şi 15 de mii în Buzău. Autorităţile din Gorj au decis să închidă toate şcolile luni, iar în Timiş elevii vor sta acasă şi luni, şi marţi.

Sunt oameni care au plecat seara trecută la 20:00 din Budapesta şi nu au ajuns încă la destinaţie, în Bucureşti. În acest timp, cu avionul, ar fi ajuns în orice ţară din lume, dar la noi cu trenul vor ajunge mult după miezul nopţii, dacă totul merge bine în continuare. Oamenii nu au avut niciun ajutor, altul decât cel pe care şi l-au dat unii altora.  „Mâncare n-avem , ne-am împrumutat unii de la alții, care au avut mai mult, am mâncat niște pișcoturi, napolitane, ce-am avut pentru copii le-am mîncat noi, în loc să le ducem acasă de sărbători lor”, spune un călător.  Trenul a fost tras într o haltă pe traseu, în aşteptarea eliberării şinelor. De la Bucureşti, situaţia oamenilor nu pare suficient de dramatică încât să se justifice eventuale despăgubiri.

Mărturii tulburătoare vin din trenurile blocate de viscol. În garnitura care se îndreaptă dinspre Iaşi spre Timişoara oamenii suferă de frig de duminică dimineaţă, de când au rămas captivi, în apropiere de Deva. Au coborât din vagoanele îngheţate şi au luat-o pe jos prin viscol şi nămeţi, după provizii. Alţii au ieşit să caute o ocazie pentru a ajunge la destinaţie.

11 ore au stat în cîmp şi câteva zeci de călători care veneau cu trenul de la Arad spre Bucureşti. Garnitura a ajuns în apropiere de Târgu Jiu de unde nu a mai putut înainta din cauza copacilor căzuţi peste firele de înaltă tensiune. Oamenii au stat în frig în tren, iar după câteva ore, autorităţile au trimis o locomotivă care a remorcat trenul. În zonă, pe liniile de cale ferată stratul de zăpadă ajunge la jumătate de metru.

Autorităţile din judeţul Sibiu au declanşat Planul Roşu de Intervenţie după ce două maşini şi două microbuze s-au ciocnit pe centura ocolitoare a oraşului Avrig. În total, au fost rănite zece persoane, una fiind intubată, iar alte opt persoane nu au nevoie de îngrjiri medicale. Accidentul a fost provocat de un şofer care a intrat în depăşire şi a derapat, lovind un microbuz şi apoi un autoturism. Microbuzul lovit a ricoşat, la rândul său, în alt microbuz. Citiți detalii aici: Plan roșu de intervenție activat în Sibiu. Maşina care a produs accidentul era echipată cu cauciucuri foarte uzate

Citiți și: Adevărata miză a Ordonanței privind amnistia și grațierea: Bunuri de 2 miliarde de euro sechestrate de DNA se vor întoarce la ”victimele abuzurilor statului paralel”

ACTUALIZARE 15:00 Vremea rea închide TOATE şcolile şi grădiniţele din Timiş. Luni şi marţi, toţi elevii şi preşcolarii din judeţ vor sta acasă. Decizia a fost luată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care s-a întrunit la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean.

Şi la Târgu Jiu s-a luat decizia de a se închide luni şcolile. Grădiniţele şi creşele vor rămâne însă deschise. Se discută acum dacă e cazul să se ia această decizie pentru întreg judeţul Gorj. 

ACTUALIZARE 12:00 Codurile de vreme rea continuă să creeze probleme în ţară. Mai multe trenuri care trebuiau să ajungă în Gara de Nord au întârzieri mari.

Sunt probleme mari cu un tren internaţional care venea de la Budapesta. Garnitura a stat în câmp câteva ore după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe calea ferată. Oamenii se plâng că au stat în frig pentru că trenul nici măcar nu era încălzit, iar din informaţiile pe care le avem acum ar fi în Halta Bătucea unde aşteaptă rezolvarea situaţiei.

Garnitura de la Arad este blocată acum pe un câmp din Gorj şi are... ȘASE ore întârziere! Iată ce a declarat ministrul demisionar al transporturilor, Lucian Șova, în direct la Digi24: 

 „Lugojul este fără curent și apă! Nu există utilaje de dezapezire pe stradă.Oamenii, bătrâni și copii, nu au căldură, curent și nici apă! Părinții mei topesc apă pe aragaz. Magazinele sunt închise. Este pur și simplu stare de urgență și autoritatiile nu mișcă un deget!Vă rog din suflet trageți un semnal de alarmă!”, a scris o telespectatoare Digi24. L-am contactat pe primarul din Lugoj, Francisc Boldea, și iată ce ne-a declarat:

ACTUALIZARE 10:00 Sunt întârzieri mari pe calea ferată şi câteva trenuri sunt blocate. Sunt probleme în trei judeţe: Timiș, Caraş-Severin şi Gorj.

COMUNICAT CFR: „La această oră, echipele de intervenție acționează în teren pe 4 secții de cale ferată de pe raza regionalelor Craiova și Timișoara pentru remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică: Valea Sadului - Lainici, Lunca Budieni - Bărbătești, Valea Cernei - Turnu Severin și Vărădia -Săvârșin, unde nu există tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuți pe calea ferată.

În intervalul orar necesar operațiunilor de verificare și intervenție, traficul feroviar pe distanțele respective a fost oprit pentru a permite accesul și intervenția drezinelor și a personalului specializat, trenurile care circulau pe traseele respective fiind oprite în alte stații de pe traseu.

Trenuri afectate: IR 1822/1821 Arad – București Nord (retur), IR 1654 Vatra Dornei – București Nord și IR 1696/1695 Timișoara Nord – București Nord (retur).

În continuare, echipele feroviare fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată de pe raza judeţelor aflate sub incidența celor două coduri de vreme nefavorabilă, iar pe segmentele unde situația o impune se va interveni operativ cu personal și utilaje, astfel încât să menținem operational traficul pe toate magistralele.

Pasagerii sunt rugați ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească. De asemenea, călătorii se pot informa cu privire la ora de sosire/de plecare a trenurilor din gările București Nord, Brașov, Craiova, Iași și Timișoara pe site-ul www.cfr.ro, la domeniul camere web sau accesând direct link-ul http://www.cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/2273-camere-web

Zeci de mii de oameni fără curent electric

În judeţul Timiş, aflat sub cod portocaliu de ninsori abundente, 60 de localităţi erau, la ora 8:00, total sau parţial nealimentate cu energie electrică, în total 40.000 de clienți fiind afectați. Pompierii au intervenit în 140 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore, iar drumurile naţionale şi cele judeţene sunt greu practicabile.

ISU Timiş a intervenit în peste 140 de situaţii de urgenţă, dintre care: 4 incendii, 94 degajări de copaci sau crengi căzuţi pe autoturisme şi partea carosabilă, în urma cărora au fost afectate 39 autoturisme, 32 degajări de cabluri de pe partea carosabilă, 5 stâlpi căzuţi şi 5 accidente rutiere.

Autorităţile recomandă cetăţenilor să utilizeze autoturismul doar dacă este strict necesar. Celor care pleacă la drum în această perioadă li se recomandă să aibă autoturismele echipate corespunzător, să se intereseze asupra stării drumurilor înainte de pornire şi să respecte semnalele ori restricţiile autorităţilor.

De asemenea, 15.000 de familii din 20 de comune din Buzău nu aveau, duminică dimineaţă, energie electrică în gospodării, în unele cazuri avariile fiind de aproape 24 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma, dacă sâmbătă seara erau circa 18.900 de abonaţi fără curent, mulţi din zona de câmpie, duminica mai sunt nealimentaţi  circa 15.000. Echipele de la Electrica sunt în continuare pe teren şi încearcă să remedieze avariile provocate în majoritatea cazurilor de vântul care a suflat cu putere.

În judeţul Buzău, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a plouat, iar temperatura a fost de 1-2 grade Celsius. 

Și în judeţul Vrancea aproximativ 1.000 de locuințe erau nealimentate electric, duminică dimineaţă, avariile fiind provocate de crengile rupte de vântul puternic.

Avarii la rețeaua de electricitate se înregistrau în oraşul Panciu, cartier Satu Nou, cu 266 abonaţi, şi comuna Ciorăşti, cu satele Ciorăşti (parţial), Spătăreasa, Codreşti - 668 abonati.

Avariile au fost provocate de crengile căzute pe firele de tensiune.

Accidente

Cinci persoane au fost rănite, una fiind încarcerată, în urma unui accident rutier produs, duminică dimineaţă, pe DN 2, în judeţul Vrancea. Şoferul unei maşini în care se aflau patru persoane se pare că a adormit la volan şi a pătruns pe sensul opus de mers, lovind un microbuz de transport marfă. 

Accidentul a avut loc la km 213+900, la Călimăneşti. Conducătorul unui autoturism a pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu un microbuz de transport marfă. Din autoturism au fost rănite patru persoane, iar din microbuz una.

Traficul rutier a fost complet blocat.

Bilanțul intemperiilor de sâmbătă

Fenomenele meteorologice periculoase, caracterizate de căderi masive de zăpadă, viscol, lapoviţă şi vânt puternic au dus la apariţia unor situaţii de urgenţă în 16 judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti. Peste 150 de arbori au fost doborâţi din cauza vântului şi a zăpezii, iar 40 de maşini au rămas blocate în zăpadă.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), vremea a produs efecte în judeţele Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Timiş şi Tulcea, dar şi în Capitală.

În judeţele Hunedoara, Ialomiţa şi Teleorman s-a intervenit cu autofreze la deschiderea drumului pentru ca trei ambulanţe să poată ajunge ajunge la cazurile medicale.

În judeţul Prahova, pe raza localităţii Slănic, autorităţile locale au intervenit pentru preluarea a 46 de persoane aflate într-un autocar care nu mai putea înainta. Toţi pasagerii au fost transportaţi cu un microbuz la hotelul unde erau cazaţi, iar autocarul va fi coborât atunci când condiţiile de drum vor permite.

În judeţul Olt, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea şi repunerea pe roţi a unui autocar răsturnat între localităţile Salcia şi Pleşoiu. Salvatorii au îndepărtat zăpadă care bloca accesul către persoanele din interior, au evaluat medical toţi ocupanţii şi au evacuat pasagerii,  în condiţii de siguranţă. Până la finalizarea misiunii de repunere a autocarului pe carosabil, cele 29 de persoane au fost transportate la şcoala din localitatea Slătioara. Ulterior, toţi pasagerii şi-au continuat deplasarea către destinaţie, cu acelaşi autocar.

Din cauza crengilor căzute pe liniile de cale ferată, traficul feroviar din judeţul Caraş-Severin a fost întrerupt temporar. Persoanele aflate în trenurile oprite au fost preluate de autocare şi transportate  în  localităţile de distinaţie.

În municipiul Timişoara, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea a 94 copaci căzuţi pe carosabil şi pe autovehicule, precum şi pentru înlăturarea a stâlpilor de electricitate şi cablurilor electrice desprinse din cauza vântului.

În continuare, unităţile IGSU funcţionează cu efective mărite, iar echipajele de salvatori rămân mobilizate pentru a putea acţiona rapid în zonele afectate de ninsori.

„Recomandăm cetăţenilor să urmărească permanent atenţionările transmise de autorităţi, să se informeze asupra stării drumurilor şi să îşi echipeze autoturismele pentru circulaţia în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipate corespunzător şi să evite zonele cu vizibilitate redusă”, au transmis oficialii IGSU.

Situația actualizată a stării drumurilor o puteți urmări aici.

Citiți și:  Probleme din cauza vremii: accidente și avarii. Cum se circulă și care sunt previziunile meteorologilor

Prognoza meteo

Potrivit meteorologilor, precipitaţiile vor continua şi duminică, în cea mai mare parte a ţării.

În Dobrogea, Muntenia şi estul Olteniei vor predomina ploile, în Moldova şi în Transilvania vor fi precipitaţii mixte, iar în restul teritoriului va continua să ningă. Pe arii restrânse precipitaţiile vor fi importante cantitativ.

„Vor fi depuneri de polei în nordul şi nord-estul Munteniei, local în Moldova şi pe spaţii mai mici în Transilvania şi Oltenia. La altitudini sub 1500 m în estul Carpaţilor Meridionali şi în cei de Curbură temporar se vor semnala precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea de gheţuş sau polei. Vântul va avea intensificări la munte, unde rafalele vor depăşi 60 km/h, dar şi în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze în general de 45…55 km/h”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, este cod galben, până la ora 16.00, în Banat, în cea mai mare parte a Crişanei, vestul şi nordul Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali, Occidentali şi de Curbură. Aici vor continua precipitaţiile predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă. La munte vor fi rafale ale vântului de peste 60 km/h.

harta meteo 16 dec
Meteo. Cod galben și portocaliu de vreme rea în mai multe județe din țară, duminică, 16 decembrie 2018

În plus, până la ora 12:00, este cod portocaliu în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

În aceste judeţe va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăşi 70 km/h.

(surse: News.ro, Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri