Zeci de oameni din comuna Ciugud din Alba s-au vaccinat la poarta casei, ajutați de autoritățile locale

Data actualizării: Data publicării:
batrana care sta pe un scaun si completeaza un formular dupa vaccinare
„Șezătoare pentru vaccinare” în comuna Ciugud, județul Alba. Foto: stiriletransilvaniei.ro/Primăria Ciugud

Zeci de locuitori din comuna Ciugud, județul Alba, au fost vaccinați, vineri, în doar câteva ore, după demararea a două acțiuni organizate de autoritățile locale. „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare” au ca scop stimularea imunizării din zona rurală și le oferă oamenilor posibilitatea de a primi vaccinul împotriva Covid-19 în propria gospodărie sau în puncte temporare amenajate cât mai aproape de casele lor.

„Direcția de Sănătate Publică Alba salută și susține inițiativa Primăriei Ciugud de a veni în întâmpinarea locuitorilor comunei, în special a celor vârstnici, în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, prin crearea acestei acțiuni inedite – „Vaccinarea la poarta ta”. Este primul maraton de vaccinare gen door-to-door organizat în mediul rural din județ și ne dorim ca și alte comunități rurale să aibă astfel de inițiative pentru care ne arătăm toată deschiderea”, a precizat Alexandru Sinea, directorul executiv al DSP Alba, potrivit Mediafax.

Acțiuni ale autorităților locale pentru a încuraja vaccinarea în mediul rural

„Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare” sunt două acțiuni prin autoritățile locale au încercat să aducă vaccinarea cât mai aproape de cetățeni.

„Ne bucură deschiderea de care s-au bucurat în rândul cetățenilor noștri aceste acțiuni pilot și sperăm să existe cât mai multe inițiative de acest fel, care să stimuleze vaccinarea în mediul rural. Să nu uităm că 45% din populația României trăiește în mediul rural și aici există cele mai mari provocări pentru campania națională de vaccinare. Cred că este și de datoria noastră, a primarilor și autorităților locale, să sprijinim campania de vaccinare, aceasta fiind soluția pentru a reveni la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții și pentru a învinge pandemia”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

De vineri până duminică, în Ciugud se derulează o campanie amplă de vaccinare a populației prin care testează, în premieră națională, două acțiuni inedite pentru stimularea vaccinării în mediul rural: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”. Derulate în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba, acțiunile au ca scop aducerea vaccinării cât mai aproape de cetățeni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la centrele fixe de vaccinare din municipiul Alba Iulia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Echipe mobile de vaccinare merg din poartă-n poartă

„Vaccinare la poarta ta” va însemna organizarea unor echipe mobile de vaccinare, care se vor deplasa la poarta cetățenilor care s-au programat anterior pentru vaccinare. Astfel, orice persoană, cu vârsta peste 18 ani, s-a putut programa on-line, telefonic sau prin sms, în perioada 4 – 12 mai 2021, pentru a primi prima doză de vaccin BioNTech/ Pfizer.

„Șezătoare pentru vaccinare” este cea de-a doua formă de vaccinare testată pilot în comuna Ciugud și presupune organizarea unor puncte temporare de vaccinare în curtea unor localnici. Aici, în condiții de distanțare și cu respectarea normelor impuse de pandemie, se vor aduna mai mulți vecini de pe o stradă și vor fi vaccinați de echipele mobile, astfel încât să se reducă timpul necesar vaccinării și monitorizării persoanelor vaccinate.

Ambele acțiuni pilot vor fi testate la Ciugud, iar dacă eficiența lor va fi dovedită vor fi recomandate pentru a fi organizate și în alte comunități rurale.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri