Demonstrație de forță la Marea Baltică. 14 țări membre NATO desfășoară un uriaș exercițiu militar

Data actualizării: Data publicării:
exercițiu naval
Amiralul de flotilă Stephan Haisch (d), ofițer de exerciții și șeful marinei letone Maris Polencs își strâng mâna la bordul fregatei Hamburg din portul Riga. Sursa foto: Profimedia Images

14 ţări membre NATO, între care şi SUA, desfășoară un vast exerciţiu militar naval în Marea Baltică. Exercițiul condus de comandamentul Germaniei se vrea o demonstraţie de forţă, pe fondul războiului dus de Rusia în Ucraina, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Aproximativ 30 de nave de suprafaţă şi submarine, circa 19 avioane şi diverse unităţi terestre sunt implicate în acest exerciţiu intitulat "Northern Coasts 23", precizează marina germană într-un comunicat sâmbătă.

Peste 3.200 de soldaţi se vor antrena "pentru prima oară de la debutul acestui tip de manevre în 2007, în conformitate cu un scenariu realist în cadrul apărării NATO", a explicat amiralul flotei Stephan Haisch.

În anii precedenţi, militarii se pregăteau în special pentru contracararea atacurilor piraţilor, teroriştilor şi traficanţilor sau pentru participarea la misiuni internaţionale.

Operaţiunile, preconizate să dureze până în 23 septembrie, se vor desfăşura în principal în apele de coastă ale Estoniei şi Letoniei, inclusiv în spaţiul terestru şi aerian asociat, precum şi în zonele estică şi centrală ale Mării Baltice.

Cele două foste republici sovietice, în prezent membre NATO, sunt situate la frontiera cu Rusia.

Exerciţiile vor fi conduse de amiralul Haisch şi echipa sa din Rostock, oraş portuar din nord-estul Germaniei. Este pentru prima oară când marina germană "planifică şi conduce manevre de această amploare", potrivit lui.

Antrenamentul se va axa în special pe apărarea porturilor, dar şi pe atacul amfibiu asupra unor ţinte de pe uscat. Scopul acestuia este de a optimiza cooperarea între forţele navale, terestre şi aeriene implicate, explică marina germană.

Exerciţiile "Northern Coasts" au fost lansate în 2007 de Germania. Comandamentul lor este asigurat alternativ în fiecare an de această ţară, Danemarca, Suedia şi Finlanda.

La ediţia din 2023 vor participa în afară de Germania, SUA, Franţa, Italia, Finlanda, Estonia, Danemarca, Canada, Belgia, Lituania, Letonia, Ţările de Jos, Polonia şi Suedia.

Rusia desfăşoară la rândul său cu regularitate exerciţii militare în Marea Baltică, aşa cum a fost în luna august.

Manevrele "Northern Coasts 23" nu vor avea loc în apropiere de Kaliningrad, mica enclavă a Federaţiei Ruse între Polonia şi Lituania, puternic înarmată de Moscova, pentru a evita orice fel de provocare, a precizat marina germană.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri