A doua „revoluție fiscală” trimite banii investitorilor în Bulgaria

Data publicării:
euro frauda romi franta
Foto: Shutterstock

Ţopăiala” fiscală a statului reprezintă principala provocare pentru oamenii de afaceri în 2019. Specialiştii sunt de părere că modificările de anul acesta vor avea un impact mult mai mare faţă de cele din 2018. Consecinţele grave nu vor întrârzia să apară: investitorii străini se vor îndrepta spre alte ţări, iar companiile care sunt deja pe piaţă nu îşi mai fac planuri de dezvoltare aici.

2018 a fost o provocare pentru mediul de afaceri - legislaţia fiscală a suferit nu mai puţin de 800 de modificări. Şi se pare că nici anul aceasta oamenii de afaceri nu vor avea o clipă de linişte.

Alex Milcev, expert fiscal: Impactul de acum, această revoluție fiscală 2019 se pare că va avea un impact mult mai mare dat fiind suma de bani pe care guvernul se așteaptă să o colecteze de la mediul de afaceri, vorbim de miliarde de lei.

Iar cele mai importante prevederi ale aşa-numitei „Ordonanţe a lăcomiei” sunt taxarea cu 2 la sută a afacerilor din industria energetică şi cu 3 la sută a celor din telecomunicaţii, dar şi impozitarea activelor băncilor dacă indicele ROBOR depăşeşte 2 la sută.

Dan Manolescu, Preşedintele camerei consultanților fiscali: Sunt modificări care afectează în mod foarte acut activitatea companiilor și își fac calcule să vadă în ce măsură pot să suporte aceste schimbări. Toate aceste companii își vad activitatea oprită.

Valul de schimbări fiscale, adoptate de pe o zi pe alta, vor avea şi un alt efect - companiile străine îşi vor revizui planurile de investiţii din ţara noastră. Astfel, banii care ar fi putut ajunge în România pentru a crea locuri de muncă se vor duce în ţările vecine care au o politică fiscală mai atractivă şi mai predictibilă, precum Bulgaria.

Milen Raikov, analist fiscal din Bulgaria: Spuneaţi că sunt 69 de pagini de schimbări fiscale în România. Dacă adunam toate modificările fiscale din ultimii 4 ani poate am avea 69 de pagini.

Mentalitatea administrării taxelor este asemănătoare, dar modelul de taxare este foarte diferit. Noi (n.r. Bulgaria) nu am avut schimbări fiscale în ultimii 12 ani şi, de fapt, nimeni nu vorbeşte nici acum despre schimbări.

Acesta este şi motivul pentru care analiştii atrag atenţia că investiţiile firmelor străine în România se vor reduce în acest an. Potrivit datelor oficiale, în primele 11 luni ale anului trecut, străinii au adus în ţară 4,8 miliarde de euro, cu doar 8 la sută mai mult decât în anul aterior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?