Sari la conținut

Clienţii care depun sume mici la bancă, pe trei luni, pot ridica mai puţini bani  

Mai mult, câştigul lor ajunge să fie mai mic decât comisionul plătit băncii. Situaţia este mai gravă pentru firme, care primesc de la bancă oferte cu dobânzi negative, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene

Băncile au scăzut dobânzile, dar nu şi comisioanele, spun specialiştii. La depozitele pe trei luni, dobânzile variază între 0,45 la sută şi 2,20 la sută pe an, potrivit site-urilor de oferte bancare. La retragerea banilor, clienţii ajung să scoată mai puţin decât au depus, după ce plătesc impozitul de 16% pe câştigul din dobândă, dar şi comisionul de ridicare a banilor.

Comisionul de scoatere a banilor cash poate fi mai mare decât dobânda acumulată în perioada respectivă, pentru că comisionul este la sumă, iar dobânda este anuală. Recomandăm clienţilor să aleagă acea bancă unde aceste comisioane sunt minime”, a declarat specialistul financiar Gabriel Crețu.

Pentru 1.000 de lei depuşi la bancă pe trei luni, la o dobândă anuală de 0,45%, clientul va primi înapoi doar aproape 996 de lei, după plata impozitului şi a comisionului.

În aceste condiţii, puţini sunt încurajaţi să economisească.

În cazul firmelor, dobânzile sunt deja cu minus la depozitele în euro, spun specialiştii.

„La scadenţă, sumele rambursate sunt mai mici decât sumele depuse, însă este vorba despre clienţii instutuţionali, despre firme”, a precizat Gabriel Crețu.

Pentru cei care vor să-şi investească banii şi au răbdare, specialiştii vin cu o soluţie.

„Uitaţi-vă şi pe posibile investiţii în aur sau alte metale preţioase”, a spus specialistul financiar Radu Ciofu.

În alte state europene precum Suedia, Danemarca şi Elveţia, băncile centrale au stabilit deja dobânzi de referinţă negative. În România dobânda cheie este de 1,75%. Dobânzile de referinţă dau direcţia pentru bonusurile oferite de bănci la depozite.

Dobânzi la depozitele pe trei luni

TBI Bank: 2,20% pe an

Alpha Bank: 1,60% pe an

OTP Bank: 1,20% pe an

Banca Transilvania: 1% pe an

Raiffeisen: 0,85% pe an

BCR: 0,75% pe an

CEC Bank: 0,75% pe an

Unicredit: 0,45% pe an

Sursa: conso.ro

Economii fără profit

Clientul depune 1.000 lei

Dobânda anuală: 0,45% pe an

Dobânda netă pe 3 luni: 0,95 lei

Comision retragere bani: 5 lei

--------------------------------------------

Clientul rămâne cu 995,9 lei

Sursa: site de oferte bancare