Bitcoin recâștigă teren după un weekend de vânzări provocate de panică, din cauza „minerilor”din China

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie cu monede bitcoin peste un telefon mobil
Foto: Getty Images

Criptomonedele au recâștigat luni teren, după un weekend agitat, cu vânzări alimentate de noi semne privind măsurile impuse de autoritățile chineze asupra sectorului emergent, informează Reuters.

Bitcoin a atins 37.391 de dolari, crescând cu 5%, după ce scăzuse cu 7,5% în ziua anterioară.

A două mare criptomonedă, Ethereum, a crescut cu 10 procente, atingând 2.321 de dolari, după ce a înregistrat duminică o pierdere de 8,6%, la 1.730 de dolari, apropiindu-se de minimul ultimelor două luni.

Scăderea pieței a fost provocată de "mineri", cei care "minează" criptomonede folosind computere puternice care rezolva calcule matematice complexe și primesc drept recompensă monede virtuale, care și-au oprit operațiunile din China, după ce Beijingul și-a intensificat acțiunile la adresa activităților de minare și trazacționare. Aproape 70% din activitățile de "minerit" se desfășoară în China.

Platforma de schimb de criptomonede Huobi și-a oprit luni activitățile de minare, cât și o parte din activitățile de tranzacționare, anunțând că se va concentra pe operațiunile sale din afara țării. Alte platforme și-au suspendat și ele operațiunile în China.

Pe termen scurt, potrivit analiștilor, aceste măsuri se vor reflecta asupra prețurilor, pentru că "minerii" vor vinde din monedele deținute.

Un moment dificil

Jucătorii din piața de criptomonede spun că temerile privind acțiunile Chinei probabil vor persista.

"Ne așteptăm la o oarecare stabilizare în cursul săptămânii viitoare, care ar trebui să se traducă printr-o creștere, însă nimeni nu știe cu siguranță ce se va întâmpla mai departe", spune Joseph Edwards, șeful departamentului de cercetare la brokerul de criptomonede Enigma Securities. "Criptomonedele sunt într-un moment dificil".

Bitcoin s-a stabilizat sâmbătă, după o săptămână grea. Elon Musk, ale cărui comentarii asupra criptomonedelor au contribuit la creșterea prețulurilor în ultimele luni, și-a manifestat, pe Twitter, susținerea față de monedele virtuale în "adevărata bătălie" cu monedele fiduciare.

Cu toate acestea, după scăderea de 25% de săptămâna trecută, declanșată în parte de autoritățile chineze, Bitcoin rămâne cu 45% sub valoarea record de luna trecută, de aproape 65.000 de dolari.

Ether a scăzut cu aproape 50% în doar 12 zile, după ce atinsese un vârf de 4.380 de dolari, iar alte monede mai mici au scăzut și ele puternic.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri