Câți bani a câștigat El Salvador din explozia Bitcoin, după ce a început să cumpere criptomoneda încă din 2021

Data actualizării: Data publicării:
Naiyb Bukele
Președintele din El Salvador, Nayib Bukele. Sursă foto: Profimedia Images

Statul El Salvador a câștigat o sumă impresionantă după ce a început să investească în criptomoneda Bitcoin încă din septembrie 2021. Valoarea acesteia a crescut treptat de la începutul anului trecut, ajungând chiar să se dubleze din decembrie și până în prezent.

În urmă cu trei ani, mica țară din America Centrală a devenit primul stat din lume care a făcut Bitcoin mijloc legal de plată, alături de dolarul american. Începând de atunci, produsele, serviciile sau taxele și impozitele au putut fi plătite și în criptomoneda Bitcoin.

El Salvador a început să cumpere Bitcoin din septembrie 2021, odată cu introducerea Legii Bitcoin. Atunci, președintele  Nayib Bukele a anunțat pe platforma X achiziția primelor 200 de criptomonede, la aproximativ 52.000 de dolari pe unitate. Ulterior, a anunțat alte achiziții, iar în noiembrie 2022 - când Bitcoin a atins un minim de 17.000 de dolari pe unitate - a spus că statul din America Centrală a început să cumpere zilnic câte o criptomonedă. În prezent, El Salvador deține 2863 de unități.

Prețul mediu la care a fost cumpărat un Bitcoin de-a lungul timpului a fost de aproximativ 42.500 de dolari, iar în prezent valoarea sa a ajuns la peste 73.000 de dolari pe unitate. El Salvador a cheltuit până acum aproximativ 122 de milioane de dolari pe Bitcoin, iar valoarea actuală a rezervei este de peste 210 milioane de dolari. Astfel, profitul obținut este de peste 88 de milioane de dolari și randamentul investiției este de 72%.

În decembrie 2023, Bukele a anunțat că toate pierderile din 2021 până atunci fuseseră recuperate și că dacă El Salvador și-ar fi vândut rezerva de Bitcoin ar fi obținut un profit de 3,6 milioane de dolari. Cu toate acestea, Bukele a menționat că statul pe care îl conduce va păstra criptomonedele pe termen lung, chiar dacă este conștient că vor mai urma fluctuații.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri