Câți bani au câștigat românii din criptomonede anul trecut

Data actualizării: Data publicării:
bitcoin criptomonede
Foto: Profimedia Images

Investitorii români au câştigat anul trecut 170 de milioane de dolari din criptomonede, ţara noastră numărându-se printre cele care au obţinut cele mai mici venituri din cripto.

România se numără printre ţările care au obţinut cele mai mici venituri anul trecut din cripto, arată datele unei analize realizate de Chainalysis, potrivit News.ro.

170 de milioane de dolari au câştigat investitorii români din cripto, ţara noastră situându-se la un nivel similar cu ţări precum Kazakhstan, Malaezia, Belgia şi Suedia.

De departe, cei mai mulţi bani au ajuns la investitorii americani, care au câştigat 9,36 de miliarde de dolari, urmaţi de britanici, vietnamezi şi chinezi.

În total, investitorii din toată lumea au câştigat anul trecut 37,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un progres important faţă de 2022, când au fost pierdute 127,7 miliarde de dolari.

Vârful a fost stabilit în 2021, când au fost câştigaţi din cripto 159,7 miliarde de dolari.

Bitcoin a coborât vineri la 67.000 $

Bitcoin şi-a demonstrat din nou volatilitatea, coborând vineri cu aproximativ 7%, de la nivelul de 72.000 de dolari atins joi, la 67.000 de dolari, potrivit datelor Coin Metrics, preluate de Reuters și News.ro.

Nu a fost imediat clar ce a cauzat scăderea bitcoin, care se tranzacţionează 24 de ore pe zi. Bitcoin este încă în creştere cu aproximativ 57% în acest an, iar scăderea începută din timpul nopţii de joi spre vineri a avut loc de la maxime aproape record.

Criptomoneda a crescut în ultimele luni, în parte datorită anticipării şi apoi a cererii din partea noilor ETF-uri pentru bitcoin care au fost lansate în SUA în ianuarie.

„Cred că este o mişcare sănătoasă. Înlăturăm o parte din pârghia care s-a acumulat în sistem”, a spus CEO-ul Crypto.com Kris Marszalek la emisiunea „Squawk Box” de la CNBC, adăugând că presiunea de vânzare vine probabil de pe piaţa de opţiuni.

Creşterile rapide şi scăderi abrupte au fost o caracteristică recurentă a istoriei bitcoin. Pe piaţa taur anterioară, bitcoin a crescut peste 68.000 de dolari în noiembrie 2021, dar se tranzacţiona sub pragul de 20.000 USD aproximativ un an mai târziu.

Cripto-optimiştii spun că volatilitatea clasei de active ar trebui să scadă pe măsură ce bitcoin se maturizează.

Apariţia ETF-urilor bitcoin, care facilitează ca o gamă mai largă de investitori să câştige expunerea la cripto, ar putea ajuta, teoretic, la reducerea acestei volatilităţi.

Partenerii noștri