Bursele au pierdut 3 000 de miliarde de dolari din cauza coronavirusului

Data publicării:
A pedestrian wearing a face mask walks past a stock indicator displaying share prices of the Tokyo Stock Exchange in Tokyo on February 3, 2020. Tokyo stocks dropped on February 3 as the Chinese market plunged after investors returned from an extended holiday during which the new coronavirus outbreak drove down the global market., Image: 496164303, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Behrouz MEHRI / AFP / Profimedia
Bursele internaționale se prăbușesc. Cele mai afectate sunt piețele asiatice. Foto: Profimedia

În ultimele patru sesiuni de tranzacţionare, aproximativ 3.000 de miliarde de dolari au fost şterse din valoarea MSCI World, un indice de piaţă care urmăreşte evoluţia a 1.644 acţiuni la nivel global, pe fondul evoluţiei epidemiei de coronavirus, relatează agenția Reuters, preluată de Mediafax.

Pieţele asiatice au scăzut miercuri, după ce marţi Wall Street a fost lovit în plin de avertismentele autorităţilor americane pentru o probabilă pandemie.

Creşterea economică din China va scădea sub 6,1%, minimul pe trei decenii atins anul trecut.

Acţiunile companiilor chineze au recuperat din pierderi, pe măsură ce numărul noilor cazuri de îmbolnăviri a scăzut, dar efectele epidemiei se resimt în regiune, majoritatea economiilor majore urmând să încetinească, să oprească sau să se micşoreze în acest trimestru, conform sondajelor Reuters.

Previziunile adunate de Reuters în perioada 19-25 februarie arată că Australia, Coreea de Sud, Taiwan, Singapore şi Thailanda ar putea avea cea mai slabă performanţă trimestrială din ultimii ani.

Bursele americane au închis cu scăderi între 2,77% pentru Nasdaq şi 3,15% pentru Dow Jones. În roşu sunt şi bursele asiatice, cu minusuri de sub un procent la Bombay, Hong Kong şi Tokyo.

Bursele europene înregistrază o nouă zi de scăderi: 2,38% la Amsterdam, 1,99% la Paris, 2,61% la Frankfurt şi 1,79% la Madrid. Indicele paneuropean Euro Stoxx 50 a scăzut cu 2,28%.

Petrolul Brent a scăzut cu 1,64%, la 54 de dolari/baril, iar ţiţeiul american cu 1,38%, la 49,21 dolari.

În mod neaşteptat, şi aurul a scăzut cu 1,57%, la 1.655 dolari uncia.

La Bucureşti, bursa are la ora 12:00 un minus de peste 2%, toate acţiunile ce compun indicele BET al celor mai tranzacţionate titluri înregistrînd scăderi: BRD cu 3,16%, Fondul Proprietatea cu 1,86%, OMV petrom cu 1,53%, Nuclearelectrica cu 2,88% şi Romgaz cu 2,36%. Valoarea tranzcţiilor este uşor sub media anului.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri