BUSINESS CLUB. Banca Transilvania vrea clienţii Volksbank

Data publicării:
Volksbank Austria - Mediafax

Discuțiile dintre două bănci se află în faza de început și nu exista certitudinea că tranzacția se va materializa, potrivit unor surselor citate de Bloomberg.

Dar premize pentru o tranzacție există. Oficialii Băncii Transilvania au anunțat cu ceva timp în urmă că sunt interesați de preluarea unuei concurent din România.

Iar Volksbank trebuie vândută. Până la finalul lui 2015, grupul austriac s-a angajat în fața Guvernului de la Viena caă scapă de sucursala românească.

În România, Volksbank mai are singura afacere importantă în sud estul european. A ieșit din restul țărilor din regiune acum doi ani, când a vândut rușilor de la Sberbank. Aceștia nu au vrut și subsidiara românească pentru că aceasta avea cele mai mari probleme cu creditele restante, dar și din cauză că ar fi trebuit sa-și consolideze toate afacerile din Uniunea Europeană în România.

În cei doi ani, Volksbank România s-a schimbat radical în urma restructurării agresive a portofoliului de credite. A vândut împrumuturi neperformante de peste jumătate de miliard de euro.

A reușit să ducă cota neperformanțelor la circa 8% din total credite. În 2012 și 2013 a avut pierderi de peste 270 de milioane de euro, cea mai mare parte din cauză că a trebuit să pună bani deoparte pentru creditele restante. La finalul anului trecut, grupul-mamă avea o expunere de 825 de milioane de euro către subsidiara românească.

O eventuală preluare de către Banca Translivania va presupune preluarea protofoliului de clienți și a rețelei. Numele Volksbank va dispărea în timp. Grupul austriac a vândut în acest an divizia de leasing către grupul polonez Getin Holding, care a preluat și Romanian International Bank.

Grupul austriac nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană și are un deficit de capital de 865 de milioane de euro.

Banca Translivania este în căutarea unei preluări și, dacă nu ajunge la un acord cu Volksbank, există alte oportunități.

După ce a apărut știrea difuzată de Blooomberg, Banca Transilvania a comunicat oficial că este în discuții cu grupul austriac și așteaptă încheierea unei tranzacţii. Precizează că discuţiile sunt în desfăşurare şi nu a fost semnat, până la acest moment, niciun document angajant.

Banca Românească, deținută de National Bank of Greece, ar putea și ea să-și schimbe stapânul. Vânzarea, până în 2018, este cuprinsă în acordul cu finanțatorii internaționali ai Atenei.

După ce a apărut știrea difuzată de Blooomberg, Banca Transilvania a comunicat oficial că este în discuții cu grupul austriac și așteaptă încheierea unei tranzacţii. Precizează că discuţiile sunt în desfăşurare şi nu a fost semnat, până la acest moment, niciun document angajant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri