Banca Transilvania preia OTP Bank România într-o achiziție de aproape 350 de milioane de euro

Data publicării:
banca transilvania otp bank
Sursa foto colaj: Profimedia Images

Banca Transilvania a semnat vineri contractul pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile OTP Bank România, precum şi a altor companii din Grupul OTP România, inclusiv OTP Asset Management SAI şi OTP Leasing România IFN, preţul total al tranzacţiei ridicându-se la 347,5 milioane de euro, transmite Agerpres. 

Potrivit unui raport al BT, remis Bursei de Valori Bucureşti, cu o zi în urmă Consiliul de Administraţie al BT a aprobat perfectarea acestei tranzacţii. 

„Dorim să precizăm că, atât Banca Transilvania, cât şi OTP Bank România SA vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei. Ulterior semnării şi în vederea integrării entităţilor amintite mai sus în cadrul Grupului Financiar BT, vor fi demarate şi derulate procedurile legale pentru obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente”, se spune în raport. 

Într-un comunicat remis Agerpres, Banca Transilvania precizează că, în urma acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieşirea de pe piaţa românească. Finalizarea tranzacţiei este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR şi a Consiliului Concurenţei. 

După primirea aprobărilor autorităţilor, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziţie cât mai uşoară pentru clienţi şi angajaţi până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată. Până atunci, OTP Bank România şi subsidiarele sale vor continua să-şi onoreze angajamentele faţă de clienţi. 

„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziţia afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziţia de lider pe piaţă şi de a contribui la consolidarea pieţei bancare din România. Continuăm planurile noastre ambiţioase pentru creşterea organică a băncii, cu menţinerea interesului pentru viitoare oportunităţi de achiziţii. Mulţumim echipei OTP Group pentru ceea ce a construit în ţara noastră şi pentru discuţiile pragmatice, care au dus la rezultate pozitive. Le spunem bun venit la BT clienţilor şi angajaţilor OTP Bank România”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. 

În această etapă, din partea clienţilor OTP Bank România nu este nevoie de nicio acţiune, ei vor beneficia de aceleaşi condiţii de până acum în relaţia cu OTP România. Banca îşi menţine angajamentele faţă de Bethlen Gabor Foundation şi va continua să colaboreze cu clienţii săi în termenii şi condiţiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi/ bilingv, unde este necesar. 

„Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creştere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creştere fără achiziţii, iar în viitor vedem puţine perspective în acest sens. Sunt încrezător în ceea ce priveşte clienţii OTP, că vor continua să beneficieze de servicii de înaltă calitate şi de produse financiare moderne. Mulţumesc echipei OTP Bank România, colegilor din management, pentru dedicare şi muncă asiduă, care au stat la baza creşterii băncii şi a standardelor de calitate oferite”, a afirmat Sandor Csanyi, preşedinte şi director general al OTP Bank. 

Consultanţii Băncii Transilvania în această tranzacţie au fost: Barclays Bank Ireland PLC (consultant financiar), Filip & Company (consultant juridic) şi PwC România (consultant due diligence). 

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Are ˆ20% cotă de piaţă, peste 4 milioane de clienţi, circa 10.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi. 

OTP Bank România este o bancă universală. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est, a fost acţionarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piaţă în funcţie de active, aproape 420.000 de clienţi persoane fizice, peste 22.000 de clienţi Corporate şi IMM, 1.800 de angajaţi şi 96 de sucursale. 

În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România. 

Cu peste 41.000 de angajaţi în prezent, în 12 ţări din regiunea ECE şi Asia Centrală, Grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienţi. OTP Group are sediul central în Ungaria. Grupul bancar este listat la Bursa de Valori din Budapesta din anul 1995.

Partenerii noștri