Coronavirus | Cercetători: Oprirea intermitentă a activităţilor poate reduce impactul economic. 5 zile de blocare şi două de muncă

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus outbreak, New York, USA - 22 Mar 2020
FOTO: Profimedia Images

Cercetători israelieni au dezvoltat un model matematic vizând repornirea economiei naţionale după criza legată de coronavirus, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţă Weizmann (WIS) din centrul Israelului, relatează marţi agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Modelul se bazează pe o închidere intermitentă a activităţilor sociale şi economice: cinci zile de blocare şi două zile de muncă în fiecare săptămână.

Potrivit WIS, acest model bazat pe epidemiologie suprimă eficient coronavirusul şi, în acelaşi timp, permite o activitate economică durabilă, deşi redusă.

Potrivit cercetătorilor, în acest mod, numărul de replicare a virusului (numărul de persoane infectate de către fiecare persoană infectată) scade sub unu, numărul "magic" ce determină scăderea pandemiei.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, o strategie de muncă de patru zile şi zece zile de oprire este şi mai bună.

Motivul cercetării, potrivit echipei, este aserţiunea că o închidere continuă de peste două luni va suprima coronavirusul, dar va distruge de asemenea economia naţională, provocând prăbuşirea multor sectoare şi aruncând mase de oameni în şomaj şi sărăcie.

WIS notează că la sfârşitul fiecărui blocaj, pacienţii rămaşi vor provoca o reapariţie a pandemiei, forţând o altă închidere.

"Închiderea intermitentă poate fi singura opţiune viabilă pentru ţările care nu pot implementa teste suficiente la timp", au concluzionat cercetătorii.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri