Credite neperformante. Unul din cinci datornici nu-şi mai plăteşte ratele

Data publicării:
bani 5-3

Au crescut restanțele, dar evoluțiile – sau mai degrabă involuțiile - au venit mai ales din partea firmelor, căci în ceea ce privește persoanele fizice, situația poate fi gestionată. Cu firmele e mai complicat, pentru că acestea au și sume mai mari împrumutate.

Pe lângă depășirea pragului de 20% ( 20,19%), luna mai a mai adus o noutate. Pentru prima dată, creditele neperformante au depășit suma de 10 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului de Credit. E vorba credite neplătite de mai bine de trei luni, care sunt scoase de bănci din bilanțurile contabile. Mai mult de 40 la sută sunt în euro. Pe aproape sunt și cele în lei, iar cele în alte valute, preponderent franci elvețieni, se ridică la echivalentul a jumătate de miliard de euro.

Restanțele - cele mai mici de 90 de zile - sunt de trei ori mai mari. Dar în aceste cazuri poate fi vorba de întârzieri la plată care se pot îndrepta pe parcurs. Însă volumul mare poate fi și un indicator pentru o creștere a neperformantelor în viitor. Mai ales că restanțele au crescut în mai cu o sumă considerabilă, peste 200 de milioane de euro.

Anul acesta și în 2012, restanțele au crescut mai ales pe seama firmelor. Și asta pentru că e o modă, a insolvenței. Pentru a scăpa de datoriile către stat și către bănci, patronii cer protecția la tribunal și atunci nu mai plătesc pe perioada insolvenței.

Însă creșterile nu ar trebui puse exclusiv în spinarea clienților. Este posibil ca băncile să mai fi scos la lumină câteva schelete din dulap.

Pentru că sunt obligate să pună bani deoparte pentru creditele neperformante, băncile întârzie cât mai multe posibil să declare un credit mort și îngropat. Și atunci, respectivele împrumuturi cu probleme sunt mutate pe vehicule financiare speciale, astfel încât banca să nu fie nevoită să facă provizioane.

Anul trecut băncile din România au avut pierderi de jumătate de miliard de euro. În prima parte a lui 2013 au intrat pe profit, dar creditele neperformante ar putea să le ducă la sfârșit de an tot pe minus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri