Curtea Supremă a obligat o bancă să reducă la jumătate dobânda la creditul unui client

Data publicării:
contracte banci mediafax

Banca respectivă a fost dată în judecată pentru că a decis, fără să primească acordul clientului, să mărească dobânda cu mai mult de un punct procentual, deşi indicatorul de referinţă, prin care se stabilea nivelul dobânzii, a scăzut constant. Instanţa a decis astfel că banca nu poate să îşi sporească profitul prin majorarea discreţionară a costurilor pentru credite.  

În 2008, un bucureştean a luat un credit de 100.000 de franci elveţieni. Banca a decis la scurt timp să mărească dobânda de la 5,7% la 6,99%. O decizie luată deşi LIBOR, indicatorul de referinţă care stabileşte nivelul dobânzii, a scăzut constant.

Bărbatul a dat banca în judecată şi, după aproape patru ani de procese, instanţa i-a dat câştig de cauză.

„Este prima hotărâre, în care Înalta Curte a constatat activitatea ilegală a băncii şi a sancţionat-o, menţinând dobânda la nivelul la care a fost semnată”, a spus avocatul Liviu Poenaru.

Astfel, banca nu poate modifica dobânda convenită în contractul de credit şi este obligată să taie costurile la jumătate.

„Orice clauză abuzivă trebuie eliminată de îndată din orice contract”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Aproape 10.000 de români au făcut deja plângeri în instanţă, reclamând clauze bancare abuzive.

„Comisioanele abuzive ajung și până la 40% din rata lunară”, a spus avocatul Codruț Avram.

Cei care au reclamat băncile, vor să scape de comisionul de risc, cel de administrare a garanţiilor, ori de monitorizare a poliţei de asigurare.

„Întotdeauna inventivitatea unui comerciant va fi mai puternică decât capacitatea statului de a verifica aceste lucruri”, a declarat Bogdan Nica, preşedinte ANPC.

De la 1 octombrie a intrat în vigoare o lege care vine în ajutorul clienţilor cu clauze abuzive.

Decizia bucureşteanului care a obţinut reducerea dobânzii poate fi aplicată şi altor contracte doar dacă şi ceilalţi clienţi se adresează asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor. Doar acestea pot cere în justiţie eliminarea clauzelor considerate abuzive din toate contractele.

Evoluţia indicelui Libor

oct.2008: 2,9

oct.2009: 0,28

oct.2010: 0,17

oct.2011: 0,07

oct 2012: 0,04

Clauze considerate abuzive

comisioane:

- de risc

- de administrare garanţii

- de monitorizare asigurare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri