Sari la conținut

Dolarul scumpeşte produsele importate

Importurile în dolari, din China sau din Turcia, sunt tot mai scumpe în condițiile în care dolarul continuă să se aprecieze.

Cum o treime dintre bunurile de pe piaţă sunt importate în moneda americană, acest lucru se va traduce în scumpiri la raft în următoarea perioadă, avertizează specialiştii.

Produsele din carne ar putea avea şi ele un preţ mai ridicat. Furajele folosite pentru hrana animalelor vor fi mai scumpe.

Vor costa mai mult şi legumele şi fructele pe care românii le pun în coşurile de cumpărături. Doar din Iordania importăm produse în valoare de 3 milioane de dolari. Dolarul mai scump le aduce însă un avantaj celor care vând produse pe pieţele din afara Uniunii Europene.

România este pe locul patru în topul marilor exportatori de ovine şi carne din rândul statelor comunitare, iar în ţările arabe ajung 4 milioane de miei.

Totodată, ţara noastră este al zecelea mare exportator de grâu din lume. În Egipt, Coreea de Sud sau Libia ajung peste 3,1 milioane de tone de grâu anual, adică trei sferturi din totalul vânzărilor.