Gazele s-au scumpit în Europa imediat după ce Germania a suspendat procedura de aprobare a gazoductului Nord Stream 2

Data publicării:
hartă cu traseul gazoductului nord stream 2
Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze din Rusia în Germania. Foto: Profimedia Images

Prețul gazelor angro în Uniunea Europeană și Marea Britanie a crescut cu 17% după ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania a suspendat marți procedura de aprobare a gazoductului Nord Stream 2, scrie BBC.

Autoritatea de reglementare germană a declarat că nu poate continua cu certificarea conductei deoarece Nord Stream 2 AG, compania controlată de Gazprom, care deține conducta, este înregistrată în Elveția, nu în Germania.

Decizia regulatorului german ar putea amâna punerea în funcțiune a conductei cu mai multe luni și chiar după ce va primi aprobarea autorităților germane, va avea nevoie și de cea a Comisiei Europene. 

Prețurile gazelor erau deja ridicate înainte de această nouă piedică în calea proiectului. Iarna friguroasă de anul trecut a pus presiuni suplimentare asupra rezervelor, astfel că nivelul gazului stocat în depozite este mult mai mic decât în mod normal.

Gazoductul a fost finalizat în septembrie, dar de atunci au apărut o serie de amânări.

Criticii proiectului se tem că gazoductul va crește dependența Europei față de gazul rusesc.

În lipsa acestei aprobări, gazoductul care transportă gaze naturale ruseşti direct în Europa Occidentală prin Germania, fără a mai trece prin Ucraina, nu poate începe să funcţioneze, de teama sancţiunilor.

Şeful companiei de energie a Ucrainei, Naftogaz, Iuri Vitrenko, a salutat decizia agenţiei de reglementare germane. Reuters aminteşte că Ucraina a avut succes în demersul său de a deveni parte a procesului de consultare în vederea certificării gazoductului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri