RECORD. România a importat cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani

Data actualizării: Data publicării:
Bec, energie electrica,
Foto: Guliver/Getty Images

Record la importul de energie. România a importat marți 1860 MW, cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani. Şi este aproape de capacitatea maximă a infrastructurii de transport de energie pe care o are România: adică 2.300 MW, arată Transelectrica într-un răspuns pentru Digi24.

Record import comercial înregistrat în ultimii 19 ani: 1860 MW (valoare medie orară) pe 22 ianuarie 2019

Capacitatea infrastructurii energetice din România

  • import comercial: max. 2300 MW
  • export comercial: max. 1550 MW
  • import comercial posibil: max. 2300 MW

Răspunsul Transelectrica pentru Digi24:

„Activitatea de export/import energie electrică este rezultatul activităţilor comerciale derulate de participanţii la piaţa de energie electrică, fiind puternic influenţată de diferenţele de preţuri din regiune. CNTEE Transelectrica SA, în calitatea sa de operator de transport şi de sistem, asigură serviciul de transport al energiei electrice şi alocarea capacităţilor pe liniile de interconexiune disponibile din punct de vedere tehnic, pentru derularea contractelor de export/import.

Din punct de vedere tehnic, infrastructura permite în acest moment un import comercial de până la 2300 MW şi un export comercial de până la 1550 MW. Valoarea maximă a importului comercial din anul 2000 până în prezent, a fost de 1860 MW (valoare medie orară) şi s-a înregistrat în ziua de 22.01.2019.

În prezent nu sunt probleme în acoperirea consumului la nivelul Sistemului Electronergetic Naţional (SEN), existând rezerve de putere disponibile în centralele hidroelectrice şi centralele termoelectrice în exploatare. În situaţii de urgenţă care pot apărea în funcționarea SEN, există stabilit un set de măsuri de siguranţă care se aplică în conformitate cu cerinţele „Legii nr. 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale" şi ale Ordinului ANRE nr. 142/2014. Setul de măsuri de siguranţă (de salvgardare) precum şi regulile de aplicare sunt stabilite prin „Regulamentul privind măsurile de salvgardare cu caracter tehnic în situații excepționale apărute în funcționarea Sistemului Electroenergetic National".

Regulamentul se aplică deopotrivă de către Operatorul de Transport şi de Sistem, Operatorii de Distribuție, clienții finali de energie electrică alimentați direct din stațiile electrice ale SEN și de furnizorii de energie electrică ai acestora, în condiţiile stabilite printr-o Hotărâre a Guvernului. În situaţiile excepţionale, măsurile de salvgardare trebuiesc aplicate într-o anumită ordine clară, astfel încât primele măsuri care se iau sunt cele tehnice, care nu influenţează pieţele de energie electrică şi apoi, după epuizarea celor tehnice, se aplică măsurile comerciale.

Referitor la situaţia stocurilor de cărbune, menţionăm că monitorizarea acestora în raport cu valorile aprobate prin HG nr. 773/2018 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2018 - 31 martie 2019, se realizează la nivelul Ministerului Energiei care realizează coordonarea activităţilor în perioada de iarnă. Pentru obţinerea unor informaţii mai detaliate pe acest subiect vă recomandăm să vă adresaţi Ministerului Energiei sau entităţilor gestionare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...