Avertisment pentru români: Se trimit SMS-uri în numele Transelectrica cu facturi false

Data actualizării: Data publicării:
hacker la laptop cu linii de cod in spate
Atacurile de tip phishing sunt din ce în ce mai periculoase. Foto: GettyImages

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia în legătură cu o campanie de tip phishing/scam ce vizează compania Transelectrica. Românii sunt sfătuiți să nu acceseze link-urile din mesajele SMS.

"Echipa DNSC vă supune atenţiei un nou val de atacuri de tip phishing/scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. Campania impersonează compania Transelectrica şi foloseşte scenariul deconectării serviciilor pentru neplată. Odată ce potenţiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecţionată către un site de phishing care şi colectează date sensibile (personale şi de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor. Deşi conţine elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimişi (ithmeony[.]space)", avertizează specialiştii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei, potrivit Agerpres.

Aceştia semnalează că textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

Totodată, experţii în securitate cibernetică recomandă: verificaţi mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acţiune care v-ar putea pune în pericol datele; atunci când nu sunteţi siguri că ar fi trebuit să primiţi un mesaj, verificaţi transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative; evitaţi accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase şi verificaţi-le cu o soluţie de securitate, atunci când aveţi dubii; nu furnizaţi date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri; dacă aţi furnizat din neatenţie date de card, este important să anunţaţi imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneţi o plângere la Poliţie (online sau la cea mai apropiată secţie).

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri