Proiectul de buget pe 2019 prevede un deficit de 2,55 la sută

Data publicării:
buget calculatoare statistici - getty
FOTO: Getty Images

Bugetul pe 2019 - care va fi adoptat vineri în Guvern - se bazează pe un deficit de 2,55%.  Liviu Dragnea se laudă cu creşterea veniturilor şi a PIB-ului României. Şeful PSD spune că, în doi ani consecutivi, am înregistrat cele mai mari creşteri din istoria României. În replică, liberalii spun că inflaţia, cursul de schimb şi ROBOR-ul arată de fapt realitatea. 

După ce prezentarea bugetului a fost amânată la sfârșitul anului trecut, așa cum ar fi trebuit în mod normal, liderii coaliției arătau zilele trecute că lucrează de zor asupra situației finanțelor, iar în acest moment proiectul de buget este gata. Anul acesta, Ministerul Sănătății și cel al Educației vor primi mai mulți bani. Deficitul pe care mizează guvernanții este de 2,55 la sută, dar rămâne de văzut dacă va suferi modificări.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, afirmă că deţine dovada „falsificării deficitului bugetar” din 2018, prin „scamatorii fiscale şi contabile”. Datele reale ar arăta că deficitul depăşeşte 3%. „Atât timp cât guvernul condus de infractorii din PSD şi ALDE vor continua să falsifice cifrele reale ale economiei, incertitudinea şi instabilitatea economică va persista”, spune Dancă, cerând Guvernului şi partidelor de la guvernare să nu mai joace economia românească la ruleta ruseacă, scrie News.ro.

Săptămâna viitoare, proiectul de buget va ajunge în Parlament, va fi discutat și adoptat, apoi va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul trecut cu un deficit de 27,3 miliarde lei (5,85 miliarde euro), 2,88% din Produsul Intern Brut (PIB), sub ţinta anuală stabilită de 2,97% din PIB, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Citiți și: 

Liviu Dragnea: PIB-ul României a crescut în 2018 cu 25% faţă de anul 2016

Vâlcov: Proiectul de lege a bugetului va fi prezentat marţi şi cuprinde „surprize foarte plăcute”. Nou atac la BNR

Ludovic Orban: Dragnea a prezentat o creştere economică fictivă

Primarii de municipii reclamă că nu au fost deloc consultați la construcția bugetului pe 2019

Economist: România va intra în a doua parte a anului într-o recesiune destul de severă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri