Fraude de 150 de milioane de euro pe an. Unul din zece euro plătiți ca asigurare este fraudat

Data publicării:
euro mediafax 1-2

Un euro din zece plătit către companiile de asigurări din România face obiectul fraudelor. Este doar o estimare, pentru că în România nu există încă o statistică oficială despre acest fenomen.

„La nivel general estimez un 10% din total prime brute, asta însemnând aproximativ 150 de milioane de euro. Din acest 10%, cred că un 2-3% este frauda dovedită și restul nedovedită”, a explicat Bogdan Andriescu, preşedinte UNSICAR.

Patru din cinci fraude se referă la asigurările auto, RCA sau CASCO. „O daună minoră pe care o avea asiguratul respectiv înainte, cu ocazia accidentului o majorează sau solicită și alte daune, din trecut. Următorul tip este frauda inventată, dauna inventată, practic sunt acele accidente simulate. Al treilea segment, care este cel mai greu de dovedit, este acolo unde sunt implicați actori deosebiți, organizații criminale”, a declarat Mădălin Roşu, director daune Generali Asigurări.

Cu toate acestea, cele mai mari înşelăciuni au loc în cazul asigurărilor de viaţă şi de bunuri. „Fraudele cu adevarat mari se produc la property, deci la asiguarea de bunuri, la liability, la asigurările de viață. Acolo sunt daune și pot fi fraude de șase zerouri. De ordinul milioanelor de euro”, a subliniat Ionel Dima, vicepreşedinte Avus Group.

Potrivit datelor preliminare transmise către Autoritatea de Supraveghere Financiară, la finalul primului semestru din acest an piaţa totală a asigurărilor din România a ajuns la 4,3 miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri