Prejudicii de milioane de euro. Poşta Română, jefuită din interior

Data publicării:
07022013 20m 20posta 20jaf-48260

Poşta Română, un alt colos de stat, teoretic lider de piaţă, practic muribund, e gata de privatizare. Este soluţia statului pentru companiile la care nu reuşeşte să opreasc jaful. Poşta Română poate călca în picioare orice concurent.

Are peste 7.000 de oficii în toată ţara, dar înregistrează datorii şi pierderi de sute de milioane de lei. Ani la rândul, instituţiile de control au sesizat neregulile din compania de stat, dar vinovaţii nu au plătit.

Citiți șiPoșta Română, în instanță. Conducerea a fost implicată în mai multe dosare

Comoara din curtea Poștei Române

Încă 4.000 de angajați ai Poștei ar putea fi concediați

Angajații Poștei Române au ieșit în stradă

Poștasul ajunge ultimul. Firmele de curierat sunt de trei ori mai rapide

Ionel Blănculescu: „Un sistem aproape generalizat de fraudare a acestei companii”

Poşta Română este îngropată sub pierderile uriaşe. 183 milioane de lei au rezultat numai din contracte păguboase. Se adaugă şi povara datoriilor de peste 550 de milioane de lei. Compania de stat a fost condusă prost şi cu nepăsare, spun economiştii.

„Discutăm de un sistem aproape generalizat de fraudare a acestei companii, sub toate culorile și clientelele politice”, a comentat Ionel Blănculescu, analist financiar.

Raporturile Curţii de Conturi au arătat, sistematic, care sunt problemele. Un singur exemplu este grăitor pentru modul în care s-au făcut contracte pe banii statului. Poşta Română a făcut cadou zeci de milioane de lei, unei linii aeriene.

Oficialii Poștei Române au plătit contravaloarea a două curse neefectuate în perioada 2008-2011. Practic, Poșta Română a plătit în plus 41 de milioane de lei pentru că a achitat șase curse din care au fost efectuate doar patru.

Cum au fost transferate proprietăți

În alte cazuri, proprietăţi evaluate la milioane de euro au dispărut „brusc” din patrimoniul Poştei Române.

În perioada 2005 -2007, directori ai Poştei Române, dar şi doi foşti miniştri din aceeași perioadă, au transferat un teren de pe Calea Victoriei din patrimoniul Poștei în proprietatea unei firme private. Prejudiciul adus statului opt milioane de euro.

Acuzaţii în acest caz, fostul Ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi cel al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, au scăpat uşor. Primul a fost achitat, iar al doilea a fost condamnat la închisoare cu suspendare. La adăpost acum de orice răspundere, fostul demnitar Zsolt Nagy are curaj să afirme că ştie multe despre jaful de la Poşta Română, dar nu poate face nimic.

„Cu siguranță am și eu informații despre astfel de lucruri păguboase, dar nu este atributul meu să fac acest lucru”, a declarat Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor.

Anul trecut, procurorii anticorupţie au primit sesizări despre contracte de peste 40 de milioane de lei, atribuite fără licitaţie, de Poşta Romînă. Niciun dosar penal nu a fost deschis în acest caz, până în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri