Acuzații de alarmism și panică în Suedia, după ce șefii armatei au spus că populația ar trebui să se pregătească de război cu Rusia

Data publicării:
Ukrainian soldiers are trained by the Swedish military on how to operate Combat Vehicle 90 (CV90)
Armata suedeză este bine pregătită și echipată, însă mică din punct de vedere numeric. Foto: Profimedia

Îngrijorare și acuzații de alarmism în Suedia, după ce doi înalți oficiali din domeniul apărării i-au avertizat pe suedezi să se pregătească de război cu Rusia. Apelul lansat de șeful apărării civile și de comandantul armatei suedeze a fost întâmpinat cu proteste din partea politicienilor și a unor organizații civile, care afirmă că astfel de anunțuri stârnesc panică.

Ministrul Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat în urmă cu două zile, la o conferință de apărare, că „ar putea fi război în Suedia”. Mesajul său a fost susținut apoi de comandantul-șef al armatei, generalul Micael Byden, care a spus că toți suedezii ar trebui să se pregătească mental pentru acest scenariu.

Cu toate acestea, politicienii din opoziție au obiectat față de tonul avertismentelor, scrie BBC.

Fostul prim-ministru Magdalena Andersson a declarat pentru televiziunea suedeză că, deși situația de securitate este gravă, „nu este ca și cum războiul ar fi chiar la ușă”.

Organizația pentru drepturile copiilor Bris a declarat că linia sa națională de asistență telefonică nu primește de obicei apeluri despre posibilitatea unui război. Însă, în această săptămână, a înregistrat o creștere a numărului de apeluri de la tineri îngrijorați care au văzut știri sau postări pe TikTok care vorbeau despre acest lucru.

„Acest lucru a fost bine pregătit, nu a fost o scăpare. Ar fi trebuit să ofere informații destinate copiilor atunci când ies cu acest tip de informații pentru adulți”, a declarat pentru BBC purtătoarea de cuvânt a Bris, Maja Dahl.

„Lucrurile se mișcă prea încet”

După mai bine de două secole de pace, Suedia este aproape de a se alătura alianței NATO, așteptând undă verde din partea parlamentului turc și apoi din partea Ungariei.

Comandantul-șef al armatei a spus că remarcile sale nu reprezintă o noutate.

El a vizitat frontul de est al Ucrainei în urmă cu o lună, iar Suedia face parte dintr-un grup de țări care antrenează piloți ucraineni. De asemenea, se spune că Stockholm ar avea în vedere trimiterea de avioane de luptă avansate Gripen în Ucraina.

„Ambiția mea nu este de a îngrijora oamenii; ambiția mea este de a determina mai mulți oameni să se gândească la propria situație și la propriile responsabilități”, a declarat ulterior generalul Byden pentru ziarul Aftonbladet.

Finlanda a aderat deja la NATO, iar oficialii ruși au sugerat că va fi „prima care va avea de suferit” dacă tensiunile cu NATO se intensifică.

Ministrul suedez al apărării civile a declarat că scopul său nu este să sperie oamenii, ci să0i facă să conștientizeze ce se întâmplă cu adevărat. El a făcut apel la autoritățile locale, la planificatorii de situații de urgență și la oamenii simpli să reacționeze.

„Dacă există un lucru care mă ține treaz noaptea, acesta este sentimentul că lucrurile se mișcă prea încet”, a declarat Carl-Oskar Bohlin duminică, la conferința „Societate și apărare”.

Suedia își dublează cheltuielile de apărare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Suediei, în timpul conferinței, să colaboreze cu țara sa și cu altele pentru a fabrica arme și „să fim mai puternici împreună”.

Premierul Ulf Kristersson a adăugat că, în 2024, Suedia va îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, dublându-și astfel cheltuielile din 2020.

Specialistul în apărare Oscar Jonsson a declarat că tonul avertismentelor șefilor din domeniul apărării a fost un fel de furtună într-o cană de ceai și că 90% din ceea ce s-a spus provine din frustrarea că se face prea puțin pentru a construi apărarea civilă și militară.

„Timpul este limitat și a fost menit să fie un semnal de alarmă pentru agenții, indivizi și departamente”, a declarat el pentru BBC.

„Forțele armate suedeze sunt foarte competente, dar mărimea lor nu este nici pe departe suficientă. Ultima lege în domeniul apărării spune că ar trebui să înființăm 3,5 brigăzi, în timp ce Ucraina avea 25 când a început războiul.”

Condiții pentru război în Europa

Apelul generalului Byden ca suedezii să se pregătească mental pentru război vine după un avertisment lansat în urmă cu o lună de șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei (BBN), Jacek Siewiera, care a declarat că, „pentru a evita un război cu Rusia, țările de pe flancul estic al NATO ar trebui să adopte un orizont de timp de trei ani pentru a se pregăti pentru confruntare”.

El a declarat că un raport al Consiliului German pentru Relații Externe care sugerează că Germania și NATO ar trebui să își pregătească forțele armate pentru a fi capabile să respingă un atac rusesc în șase ani este „prea optimist”.

Oscar Jonsson, un specialist de la Universitatea suedeză de Apărare, a declarat că, deși războiul este o posibilitate, ar fi nevoie de îndeplinirea mai multor condiții: Războiul Rusiei din Ucraina să se încheie, armata Moscovei să aibă timp să se refacă și să se reînarmeze și ca Europa să piardă sprijinul militar al SUA.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri