Parlamentul turc ar putea dezbate în câteva săptămâni protocolul de aderare a Suediei la NATO

Data publicării:
Premierul Suediei, alături de liderul turc Recep Erdogan
Premierul suedez, Ulf Kristersson (s), alături de președintele turc Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Plenul parlamentului Turciei ar putea dezbate în câteva săptămâni protocolul de aderare a Suediei la NATO, a anunţat miercuri liderul grupului parlamentar al partidului AKP, Abdullah Guler.

El a declarat în parlament că la reluarea activităţii forului legislativ, în 16 ianuarie, va avea discuţii despre alte subiecte şi ar putea include pe agendă „în următoarele săptămâni” chestiunea aderării Suediei la organizaţia nord-atlantică. El nu a specificat însă o dată exactă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc a aprobat în decembrie protocolul de aderare a Suediei la NATO, acesta fiind primul pas al procesului de ratificare. Înainte de promulgarea legii de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, protocolul trebuie să fie aprobat şi de plenul legislativului de la Ankara.

La finalul lunii octombrie a anului trecut, Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului spre ratificare, într-o decizie salutată de NATO şi Stockholm.

Suedia şi Finlanda au prezentat cereri oficiale de aderare la NATO la câteva luni după începerea agresiunii ruse în Ucraina în 24 februarie 2022.

Aderarea Finlandei s-a produs în aprilie 2023, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria.

Majoritatea statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au ratificat rapid protocolul de aderare a Suediei, însă Ankara a invocat temeri legate mai ales de cooperarea în domeniul securităţii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri