Aviația americană a fost condamnată să plătească 230 de milioane de dolari victimelor unui atac armat din 2017

Data actualizării: Data publicării:
Copil privește spre cruci inscripționate cu numele victimelor unui atac armat
Devin Patrick Kelley a deschis focul într-o biserică din Sutherland Springs, în Texas, în noiembrie 2017, în cel mai sângeros atac armat din istoria acestui stat american. Foto: Profimedia Images

Un judecător federal american a dispus, luni, ca Forțele Aeriene ale Statelor Unite să plătească daune de peste 230 de milioane de dolari supraviețuitorilor și familiilor victimelor unui atac armat care a avut loc în statul Texas, în 2017. Decizia instanței vine ca urmare a faptului că aviația americană nu a semnalat cazierul judiciar al atentatorului, fost membru în U.S. Air Force, fapt ce ar fi putut preveni vânzarea armei de foc cu care a fost comisă fapta.

26 de persoane au fost ucise şi 22 au fost rănite când Devin Patrick Kelley a deschis focul într-o biserică din Sutherland Springs, în Texas, în noiembrie 2017, în cel mai sângeros atac armat din istoria acestui stat american.

Kelley, un infractor condamnat, avea antecedente de violenţă domestică şi de tulburări ale sănătăţii mintale. După ce a comis atacul, el s-a împuşcat. Familii ale victimelor şi supravieţuitori au dat în judecată guvernul american, afirmând că acesta ar fi putut să îl împiedice pe atacator să cumpere legal arme de foc.

„Instanţa a concluzionat că guvernul nu a dat dovadă de prudenţă rezonabilă în activitatea sa de a înainta către FBI antecedentele penale ale lui Kelley şi că guvernul este responsabil de 60% din prejudiciile reclamanţilor”, se arată în decizie.

Infractorii condamnaţi nu au în general dreptul de a deţine arme de foc, iar magazinele autorizate trebuie să verifice bazele de date naţionale înainte de a aproba o astfel de vânzare.

Legile privind armele de foc din Texas sunt printre cele mai relaxate din ţară.

Kelley a scăpat de sistemul de verificare a antecedentelor deoarece Forţele Aeriene (US Air Force) în care el a activat nu au semnalat cele două condamnări ale sale pentru violenţă domestică, fapte comise cu cinci ani în urmă.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Ann Stefanek, a declarat că armata intenţionează să atace decizia în apel, conform New York Times, citat de Agerpres.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri