Casa Albă avertizează China să nu escaladeze tensiunile în cazul unei posibile vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan

Data publicării:
Șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
Șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Foto: Profimedia

Oficialii administrației Biden avertizează China să nu ia măsuri de escaladare pe fondul eventualei vizite a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, subliniind că aceasta nu ar marca o schimbare în politica externă americană, relatează CNN.

„Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica SUA de lungă durată, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească ca pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în sau în jurul strâmtorii Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Pelosi ar urma să viziteze Taiwanul în cadrul turneului ei în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american. Aceasta, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de reacția Chinei la o vizită atât de importantă.

Vizita la Taipei, prima a unui șef al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani, nu se află în prezent pe itinerariul public al lui Pelosi și are loc într-un moment în care relațiile SUA-China sunt deja tensionate.

Oficialii guvernului chinez și-au intensificat retorica înainte de eventuala vizită a lui Pelosi. Ministerul de externe al Chinei a avertizat împotriva „impactului politic flagrant” al unei vizite a lui Pelosi pe insula autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său. Oficialii chinezi au reiterat că țara „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

Pelosi a început luni un turneu în patru țări asiatice (Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia), a anunțat biroul său de presă, fără a menționa Taiwanul. „Președintele Nancy Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific, care include vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia”, a precizat biroul lui Pelosi într-un comunicat.

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat pe larg chestiunea Taiwanului într-o conversație telefonică de două ore și 17 minute, joi, în timp ce tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut.

În cadrul discuției, preşedintele chinez l-a avertizat Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului.

Chestiunea Taiwanului „este cea mai sensibilă, cea mai importantă problemă centrală în relațiile dintre China și SUA”, a declarat ambasadorul chinez în SUA, Qin Gang, la Forumul de Securitate din Aspen din luna iulie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri