China vrea să fie „o forță pentru pace”: „Catastrofa cauzată de războiul din Gaza e o ruşine pentru civilizație”

Data publicării:
steagul chinei care flutura in vant
Beijingul încearcă să se poziţioneze ca o parte neutră în război. FOTO: Shutterstock

China va continua să fie o ţară care lucrează pentru pace şi stabilitate în lume, a afirmat joi ministrul său de Externe, Wang Yi, notează AFP, citată de Agerpres.

„În faţa unui mediu internaţional instabil şi complex, China va fi cu hotărâre o forţă pentru pace, stabilitate şi progres în lume”, a declarat Wang Yi într-o conferinţă de presă la Beijing.

El a vorbit în marginea sesiunii anuale a Parlamentului chinez, principalul eveniment politic al anului în China, care este în mod tradiţional o ocazie pentru guvern de a prezenta liniile generale ale politicii sale economice şi diplomatice.

Conferinţa de presă a lui Wang Yi este analizată în mod deosebit, pentru a înţelege mai bine poziţia Chinei asupra unor problemele internaţionale majore precum războiul din Ucraina, relaţiile chino-americane sau chiar relaţiile dintre Beijing şi Taiwan.

„Ne opunem cu hotărâre oricărei hegemonii şi intimidări şi apărăm cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale ţării”, a subliniat ministrul chinez de Externe.

Relaţiile dintre China și SUA s-au deteriorat în ultimii ani

Relaţiile dintre China și SUA s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor probleme: legăturile cu Taiwanul, comerţul, rivalitatea în noile tehnologii, lupta pentru influenţă în Asia-Pacific, Marea Chinei de Sud şi chiar drepturile omului.

Statele Unite „blamează„ China „sub orice pretext”, a spus joi Wang Yi, într-un moment în care tensiunile rămân mari între cele două mari economii ale lumii.

„Mijloacele de presiune asupra Chinei sunt în mod constant reînnoite, iar lista sancţiunilor unilaterale se prelungeşte constant”, a deplâns el.

Influenţa politică tot mai mare a Beijingului în lume provoacă uneori fricţiuni cu celelalte mari puteri.

China, de exemplu, a fost criticată de occidentali şi în special de europeni în problema ucraineană. Pentru că, dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - inclusiv a Ucrainei -, nu a condamnat niciodată în mod public Rusia.

Beijingul încearcă să se poziţioneze ca o parte neutră în război

Beijingul încearcă să se poziţioneze ca o parte neutră în război, dar parteneriatul său strategic cu Moscova s-a consolidat de la începutul conflictului.

„China şi Rusia au creat un nou model pentru relaţiile dintre marile puteri, care este complet diferit de vechea epocă a Războiului Rece”, a spus joi Wang Yi.

„Pe baza nealinierii, neconfruntării şi nevizării ţărilor terţe, continuăm pe calea unei prietenii permanente de bună vecinătate şi a unei aprofundări a cooperării noastre strategice generale” cu Moscova, a subliniat el.

China îndeamnă în mod regulat la o soluţionare politică a conflictului. Reprezentantul său pentru problema ucraineană, diplomatul Li Hui, s-a aflat în ultimele zile la Moscova şi Bruxelles pentru discuţii cu responsabili ruşi şi europeni.

Wang Yi a reafirmat, de asemenea, sprijinul Chinei pentru cauza palestiniană.

„Suntem în favoarea ca Palestina să devină membru cu drepturi depline al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Dorinţa de lungă durată a poporului palestinian de a crea o ţară independentă nu mai poate fi ocolită”, a declarat el într-un moment în care conflictul dintre Israel şi Hamas persistă în Fâşia Gaza.

El a mai spus că această catastrofă umanitară cauzată de războiul din Gaza este „o ruşine pentru civilizaţie” şi a reiterat apelul Beijingului pentru o „încetare imediată a focului”.

„Faptul că astăzi, în secolul XXI, această catastrofă umanitară nu poate fi oprită este o tragedie umană, cu atât mai mult, este o ruşine pentru civilizaţie”, a spus el la Beijing.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri