Cine sunt invitaţii la discursul lui Biden despre Starea Uniunii 2024. Olena Zelenska și Iulia Navalnaia au refuzat să participe

Data publicării:
US President Biden announces new strike force to curb illegal pricing
Discursul despre Starea Uniunii se bazează pe poveşti personale pentru a da un contur concret unor problemele critice cu care se confruntă americanii. Foto: Joe Biden / Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden, soţia sa Jill şi membrii Congresului aleg cu grijă invitaţii pentru discursul anual despre Starea Uniunii, având în vedere cauzele politice pe care le va evidenţia în discursul său. Joe Biden va prezenta, joi, ultimul discurs de acest tip din actualul mandat prezidenţial, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Invitaţii stau în balconul superior al Camerei Reprezentanţilor, unde Biden îşi ţine discursul, joi seară. Adesea, preşedintele îi salută pe unii dintre ei nominalizându-i.

Printre invitaţii din acest an se numără persoane ale căror vieţi au fost schimbate de fertilizarea in vitro sau de restricţiile privind avortul, membri ai familiilor unor deţinuţi de marcă de peste hotare, membri de sindicat şi un veteran al atacului din 1965, Bloody Sunday, asupra manifestanţilor pentru drepturile civile ale negrilor din Selma, Alabama. 

Invitații la discursul președintelui SUA despre Starea Uniunii 2024

ELIZABETH CARR: Primul copil născut prin fertilizare in vitro în Statele Unite, Carr, în vârstă de 42 de ani, vine ca invitată a senatorului democrat de Virginia Tim Kaine.

KATE COX: Cox este o femeie din zona Dallas care a recurs la justiţie pentru a obţine dreptul de a întrerupe o sarcină neviabilă care îi punea în pericol sănătatea, după ce Texasul a adoptat o lege ce interzice avortul. Ea va fi invitata primei-doamne Jill Biden, a precizat Casa Albă.

SHAWN FAIN: Fain, din Detroit, este preşedintele sindicatului United Auto Workers, care a condus o grevă de succes anul trecut pentru a creşte salariile şi beneficiile muncitorilor din industrai auto. Biden a mers şi a stat de vorbă cu muncitorii în timpul grevei, fiind primul preşedinte american care a făcut acest lucru. Fain a fost invitat de prima-doamnă.

BETTIE MAE FIKES: Fikes, din Selma, Alabama, este o cântăreaţă şi activistă pentru drepturile civile, cunoscută ca "soldat al Duminicii Sângeroase" - atacul din 1965 al poliţiei din Alabama asupra a sute de activişti pentru drepturile civile care traversau podul Edmund Pettus. Ea este invitată a primei-doamne.

Prim-ministrul suedez ULF KRISTERSSON: Kristersson reprezintă efortul Suediei în campania sa de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina. Suedia a devenit cel de-al 32-lea membru al NATO după ce Kristersson a înmânat, joi, documentaţia oficială la Washington. El este de asemenea invitat al primei-doamne.

ELLA MILMAN, MIKHAIL GERSHKOVICH: Părinţii reporterului de la The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care este deţinut într-o închisoare din Moscova, vor veni ca invitaţi ai preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, republican de Louisiana.

ORNA ŞI DANIEL NEUTRA: Mama şi fratele ostaticului american Omer Neutra, deţinut de Hamas de la atacurile din 7 octombrie asupra Israelului de către gruparea militantă islamistă, vor veni ca invitaţi ai reprezentantului democrat Mike Lawler şi ai preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.

GABRIEL SHIPTON: Shipton, fratele fondatorului Wikileaks, Julian Assange, pe care SUA încearcă să îl extrădeze pentru publicarea de documente clasificate, va fi invitatul reprezentantului republican Thomas Massie.

Cine a refuzat invitația lui Biden

Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, şi soţia regretatului critic al Kremlinului Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, au fost amândouă invitate de Casa Albă să participe la discurs, dar au refuzat invitaţia.

Discursul despre Starea Uniunii se bazează pe poveşti personale pentru a da un contur concret unor problemele critice cu care se confruntă americanii. Printre aceste chipuri se va număra şi Maria Shriver, jurnalistă şi avocat al sănătăţii femeilor, fosta soţie a lui Arnold Schwarzzeneger.

Maria Schriver, care este verişoară a candidatului independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr., a făcut echipă cu prima-doamnă pentru a lansa Iniţiativa Casei Albe privind cercetarea în domeniul sănătăţii femeilor. Familia Shriver a criticat candidatura lui RFK Jr. la preşedinţie, scrie CNN.

Invitații lui Mike Johnson

Speakerul Mike Johnson şi-a anunţat şi el lista completă de invitaţi pentru Starea Uniunii, pentru a evidenţia probleme precum imigraţia, criminalitatea, Israelul, criza fentanil şi multe altele.

Astfel, printre invitaţii republicanului se numără şi RILEY GAINES, o fostă înotătoare de la Universitatea din Kentucky, cunoscută pentru opiniile sale care se opun includerii sportivilor transsexuali în sporturile feminine.

STEFANIE TURNER este mama lui Tucker Roe, un tânăr de 19 ani care a murit din cauza unei supradoze de fentanil.

Ketsia, Miriam şi Caleb CORBETT sunt copiii lui Ryan Corbett, un american care este ţinut ostatic de talibani din august 2022.

TALIA KHAN este o studentă evreică la Massachusetts Institute of Technology, absolventă de inginerie mecanică, care a vorbit în toamna anului 2023 despre antisemitismul în creştere în campusurile universitare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri