Video Coșmarul unui medic de familie. După ce vaccinarea a devenit obligatorie în Austria, și-a angajat un paznic înarmat

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
doctorita care citeste ceva
Un medic de familie din Austria și-a angajat un paznic înarmat după ce a primit amenințări cu moartea din partea antivacciniștilor Foto: captură video

Austria este prima țară din Uniunea Europeană care a introdus vaccinarea obligatorie anti-COVID pentru cei de peste 18 ani, iar pentru medicul Lisa-Maria Kellermayr măsura a însemnat greutăți în plus. Nu doar pentru că trebuie să facă mai multe vaccinuri, ci pentru că acum se și teme pentru propria siguranță în timp ce imunizează oameni care nu-și doresc acest lucru. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

În Seewalchen, Austria Superioară, oricine dorește să viziteze medicul trebuie să treacă mai întâi de agentul de pază, care este înarmat.

- Ce fel de armă este aceea?

- Un Glock.

- Deci fără gloanțe oarbe?

- Nu, e muniție reală.

Doctorul Lisa-Maria Kellermayr a primit un mesaj prin care era amenințată cu moartea: „Te voi executa. Salutare, tâmpito! Nu te ajută cu nimic să mă ameninți cu avocații, pentru că voi veni după tine. Și dacă tot te voi prinde, îți voi ucide toți colegii. Am o pușcă...”

„În ziua în care am primit acest mesaj, am închis cabinetul. Am o responsabilitate față de personalul meu, față de pacienți”, spune medicul de familie.

De atunci, dr. Kellermayr îl plătește din propriul salariu pe agentul de pază.

„Nu cred că autoritățile au înțeles pericolul”

Ea imunizează oamenii împotriva COVID, iar asta a transformat-o într-o țintă pentru antivacciniști.

Nu e vorba doar de simple insulte postate pe YouTube, amenințări ca acestea sunt pedepsite cu câțiva ani de închisoare”, spune Lisa-Maria Kellermayr.

Ea consideră că introducerea vaccinării obligatorii a agravat situația.

„Unii oameni se simt puși la colț. Ce face un câine aflat în această situație? Mușcă. Nu cred că autoritățile au înțeles pericolul care poate apărea și nici nu au fost luate măsurile potrivite pentru a preveni eventuale violențe”, consideră medicul de familie.

Acest lucru a fost evident la demonstrațiile din Viena, care au devenit de multe ori violente. Printre protestatari, extremiști de dreapta cunoscuți autorităților.

„E pur și simplu o nebunie!”

Sondajele de opinie arată că majoritatea austriecilor susțin vaccinarea obligatorie - dar antivacciniștii nu se dau bătuți.

Pentru mulți, abordarea lor depășește orice limită. De exemplu în orașul Linz, când demonstrația s-a oprit în fața unei creșe. Copiii se uitau curioși de la ferestre și toți purtau măști de protecție.

„Să ne eliberăm copiii de măști” - au îndemnat demonstranții.

Când protestatarii au început să-i filmeze pe copii, a fost un moment de neacceptat pentru personalul creșei:

„Acest tip de acțiune nu le face bine copiilor. Le declanșează frica și, din punctul meu de vedere, e ceva de neconceput”, a declarat Elisabeth Binder, angajată a creșei. 

Chiar și după câteva zile părinții erau șocați: „A fost îngrozitor. Ar trebui să ne lase copiii în pace”, spune unul dintre ei.

Am rămas fără cuvinte, este dincolo de conceptul de bine sau rău – e pur și simplu o nebunie!” - opinează un altul.

Cabinet transformat într-o fortăreață

În urmă cu câteva săptămâni, protestatarii au asediat un spital din Wels. Dr. Kellermayr spunea că demonstrația a blocat accesul ambulanțelor și a postat un clip video pe internet. Dar poliția a susținut că afirmațiile ei sunt false, iar doctorul a devenit ținta abuzurilor online.

Doctorița se simte insuficient protejată – atât de poliție, cât și de politicieni.

„Este doar o chestiune de timp până când va avea loc un incident major și cineva va avea de suferit”, avertizează medicul de familie.

Și-a transformat cabinetul într-o zonă securizată, dotată cu butoane pentru apeluri de urgență.

- Am construit o cameră de panică în zona rezervată serverelor, cu uși impenetrabile, arată medicul. Nu mai merg nicăieri neînarmată. Am mereu la mine un spray cu piper. Mă simt în siguranță doar aici, în acest Fort Knox, mărturisește doctorița.

- Vă e teamă cu adevărat?

- De ce anume?

- Să mergeți dimineața la muncă.

- Nu mai merg dimineața la serviciu; dorm aici, pe canapea...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri