Cotidianul Le Monde: "Să te protejezi de COVID-19 în România este neconstituțional"

Data actualizării: Data publicării:
Un barbat poarta masca intr-un tramvai din Bucuresti pentru a se proteja de coronavirus
Foto: Alberto Groșescu / Inquam Photos

Curtea Constituțională a României garantează persoanelor infectate cu COVID libertate de mișcare, scrie Le Monde. Săptămâna trecută, CCR a declarat că izolarea, carantinarea și internarea obligatorie sunt neconstituționale, ba mai mult, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ca urmare a acestei deciziipeste 31.000 de persoane, unele infectate, au ieșit din izolare și carantină, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24. 

Pacienții internați cu COVID-19 se pot externa la cerere. 600 de persoane din aproximativ 7,810 spitale s-au întors acasă. Autoritățile nu mai au niciun mijloc legal de a-i împiedica să intre în contact cu alte persoane, mai scrie Le Monde. 

"Nu-i putem opri", a declarat Beatrice Mahler, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. "Noi, medicii, încercăm să le explicăm care sunt riscurile. Un pacient de 24 de ani care tocmai s-a externat ne-a asigurat că nu va intra în contact cu alte persoane, dar și-a sunat părinții care au venit să-l ia".

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, este furios. Decizia CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a crizei de coronavirus. Șeful Executivului a criticat la Digi24 decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.

"CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți".

Le Monde mai precizează că apelul disperat al premierului Orban nu i-a convins pe cei 600 de pacienți infectați cu COVID să rămână în spital. Ei s-au întors la familiile lor și se plimbă liber, în timp ce numărul de infecții crește alarmant. „Timp de câteva luni, am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi", a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, pe 7 iulie. „Acum există aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Decizia instanței ne-a înlăturat capacitatea de a acționa și ne îngreunează misiunea. Avem identitățile pacienților care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Este timpul să uităm de politică. Aici nu e în joc un mandat politic, ci sănătatea populației în următorii zece ani.”

Mascarada PSD pe Legea carantinei

Președintele interimar al PSD a avut joi dimineață o discuție cu secretarul de stat Raed Arafat, pe legea trimisă de Guvern în Parlament care reglementează carantina și izolarea bolnavilor de COVID-19. „Cu ajutorul specialiștilor și al societății civile, am construit o lege a carantinei care chiar să-i protejeze pe români în fața pandemiei, nu să acopere abuzurile!”, a scris Ciolacu, pe Facebook, după discuția cu șeful DSU.

Întâlnire cu Arafat vine după o dezbatere organizată de PSD la care au fost invitați să participe negaționiști ai COVID, ONG-uri care promovează teoriile conspirației sau medici care se opun vaccinării.

Proiectul de lege trimis de Guvern va fi modificat astăzi în Comisiile parlamentare, urmând ca în cursul serii să aibă loc ședința de plen în care să fie adoptată legea. Camera Deputaților este prima cameră sesizată. După adoptare, proiectul merge la Senat.

Citește și: DOCUMENT. Modificările PSD la Legea carantinei. Cei care fug din izolare nu mai pot fi bagați în carantină instituționalizată

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri