Crucea Roşie: O rută de evacuare din Mariupol era „minată”. Civilii nu au putut fi scoși din orașul asediat

Data publicării:
Un militar ucrainean îi ajută pe civilii care încearcă să fugă din calea invaziei rusești.
Un militar ucrainean îi ajută pe civilii care încearcă să fugă din calea invaziei rusești. Foto: Profimedia

O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, a spus luni Crucea Roşie internaţională, după eșecul unor încercări de evacuare a civililor din orașul asediat. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare.

Dominik Stillhart, director de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a vorbit la BBC cu privire la culoarele umanitare și a spus că „provocarea este de a aduce cele două părţi la un acord care să fie concret, exploatabil şi precis”, relatează Agerpres.

„Le vorbim de zile în şir pentru a-i aduce la un acord suficient de precis pentru ca acesta să poată fi apoi pus în aplicare”, a explicat Stillhart, subliniind că probleme persistă, de exemplu cu privire la itinerarii.

El a explicat că o echipă aflată la Mariupol „era gata ieri (duminică), în pofida faptului că ceea ce constituia acordul nu era pe deplin clar. Şi, imediat cum au ajuns la primul post de control, şi-au dat seama că ruta care le era indicată era minată”.

„De aceea este atât de important ca cele două părţi să aibă un acord precis care să ne poată apoi facilita evacuarea pe teren”, a adăugat el.

Armata rusă a anunţat deschiderea, luni, a mai multor coridoare umanitare şi instaurarea de armistiţii locale pentru a evacua civili din oraşele ucrainene Harkov, Kiev, Mariupol şi Sumî, pradă unor lupte violente.

Moscova afirmă că a transmis aceste informaţii structurilor ONU, OSCE şi CICR.

Pe de altă parte, Ucraina a spus că este vorba despre o mișcare „total imorală”, deoarece coridoarele umanitare anunțate de Moscova le permit oamenilor să se refugieze doar în Rusia și Belarus.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri