Reacție dură a Kievului la „coridoarele umanitare” anunțate de Moscova. Ucrainenii sunt lăsați să se refugieze doar în Rusia și Belarus

Data publicării:
refugiati din calea razboiului din ucraina
1,5 milioane de ucraineni au fost forțați să fugă din calea războiului. Foto: Profimedia

Rusia a anunțat luni noi „coridoare umanitare” pentru evacuarea civililor aflați sub tirul atacurilor, dar oamenilor li se permite să se refugieze doar în Rusia și în Belarus. Kievul a respins această decizie, pe care o consideră „imorală”, relatează Reuters.

Anunțul Moscovei privind deschiderea de coridoare umanitare a venit după două zile de anunțuri de încetare a focului nerespectate, care ar fi permis civililor să plece din orașul asediat Mariupol, unde sute de mii de oameni au rămas fără hrană și apă, sub un bombardament necruțător și incapabili să-și evacueze răniții.

Noile „coridoare” au fost anunțate din capitala Kiev și orașele din est Harkov și Sumî precum și Mariupol, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei. Potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA, coridorul de la Kiev ar duce la Belarus, în timp ce civililor din Harkov li se va permite să meargă doar în Rusia. Rusia va deschide o cale aeriană pentru a duce ucrainenii de la Kiev în Rusia, a spus ministerul.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat dur, spunând că mișcarea Rusiei este „total imorală” și că Moscova încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.

„Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

„Aceasta este una dintre problemele care provoacă distrugerea coridoarelor umanitare. Rușii par să fie de acord cu ele, dar vor să le folosească pentru a-și crea o imagine pozitivă și vor ca aceste coridoare să conducă în direcția lor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost condamnată în întreaga lume. Peste 1,5 milioane de ucraineni au fost forțați să fugă în străinătate. Occidentul a impus o serie de sancțiuni dure care au izolat Rusia din punct de vedere economic.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri