Cum au interceptat rușii convorbirea ofițerilor germani care discutau despre atacarea Podului Crimeei cu rachete Taurus

Data publicării:
avion de vanatoare cu rachete taurus
Rachetele Taurus ar putea provoca daune serioase în rândul trupelor ruse. Foto: Profimedia

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat marţi că Rusia a reușit să intercepteze discuţia dintre cei patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane care vorbeau despre atacarea Podului Crimeei cu rachete Taurus din „eroarea individuală” a unuia dintre participanţi. Acesta s-a conectat la discuție dintr-o altă ţară, fără a respecta toate măsurile de precauţie necesare, folosind o linie nesecurizată, a spus Pistorius, asigurând că sistemele de comunicaţii ale Berlinului „nu sunt şi nu au fost compromise”.

Rusia a interceptat discuția ofițerilor probabil întâmplător, printr-o supraveghere pe scară largă, şi nu printr-un spion sau sistem german compromis, a declarat Boris Pistorius marți, la prezentarea primelor rezultate ale investigaţiei privind scurgerea jenantă de informaţii în rândul armatei germane (Bundeswehr).

Media ruse au publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalţi oficiali militari germani, ţinută pe platforma de discuţii video online Webex, în legătură cu livrarea de arme pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra Podului Crimeei.

„Sistemele noastre de comunicaţii nu au fost compromise”, a spus Pistorius, potrivit Reuters și EFE, preluate de Agerpres.

„Motivul pentru care apelul forţelor aeriene a putut fi totuşi înregistrat a fost din cauza unei greşeli operaţionale a unui individ”, a adăugat ministrul german.

Participantul respectiv a sunat din Singapore, unde avea loc un spectacol aerian. Un astfel de eveniment a atras oficiali militari europeni de rang înalt, făcându-l o ţintă pentru serviciile de securitate ruse, notează Reuters.

„Deci trebuie să presupunem că accesul la această conferinţă web-ex a fost un succes întâmplător în cadrul unei abordări ample şi dispersate”, potrivit lui Pistorius.

„Nimeni nu poate oferi protecţie 100%”

Utilizarea Webex pentru apel a fost autorizată, a spus el, adăugând că Germania va lua măsuri tehnice şi organizatorice pentru a se asigura că un astfel de incident nu se va mai repeta.

Aceasta este „o greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a subliniat ministrul, asigurând că „încrederea” aliaţilor în Germania a rămas „intactă”, adaugă agenţia France Presse. „Toată lumea ştie pericolul acestor interceptări telefonice şi ştie că nimeni nu poate oferi protecţie 100%”, a spus el.

Boris Pistorius a anunţat deschiderea unei anchete preliminare, precizând însă că „nu sunt avute în vedere consecinţe individuale” în acest stadiu.

Nu voi face jocul (preşedintelui rus Vladimir) Putin sacrificându-mi cei mai buni ofiţeri”, a clarificat el.

Difuzarea vineri în Rusia a unei conversaţii confidenţiale între ofiţeri ai armatei germane privind ajutor militar pentru Kiev s-a transformat într-o afacere de stat în Germania şi a creat nelinişte în rândul partenerilor ţării.

Discuţii au loc în special în legătură cu ipoteza livrării către Kiev a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, fabricate în Germania, deşi cancelarul Olaf Scholz a respins recent această posibilitate, notează AFP.

Discuţia interceptată abordează de asemenea opţiunea ca rachetele Taurus să vizeze Podul Crimeei - care leagă Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, de partea de vest a Rusiei -, în timp ce unul dintre ofiţeri subliniază că în acest scop ar fi nevoie de între 10 şi 20 de rachete.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri