Video De 30 de ani, un bărbat încalcă legea plantând copaci

Data actualizării: Data publicării:
barbat care sta langa un copac
De 30 de ani, Vladimir plantează ilegal copaci la Zagreb. I se spune „Robin Wood” Foto: captură video

Un bărbat din Croația încalcă legea de mai bine de 30 de ani. El plantează copaci în orașul său natal, Zagreb, pe terenuri publice, dar acțiunea sa este ilegală, spun autoritățile. „Robin Wood” din Zagreb, așa cum mai este cunoscut, nu se lasă intimidat. Copacii săi vor contribui la reducerea poluării din capitala croată. Până acum a plantat peste o mie de copaci și n-are de gând să se oprească prea curând. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

 

Vladimir Dimici este un revoluționar care luptă pentru cauza copacilor. Îi plantează în parcurile din Zagreb – un lucru interzis, dar spune că e misiunea lui. Îi îngrijește și speră că alții îi vor urma exemplul. Astăzi plantează un ginkgo.

„Sunt frumoși, fac multă umbră. Pe acesta trebuie să-l ud zilnic timp de zece zile, e un lucru foarte important. Prefer stejarii, dar nu cresc bine aici, în Zagreb. Au nevoie de un sol diferit”, explică Vladimir Dimici.

Zagrebul este o capitală verde, cu multe parcuri din vremea Habsburgilor. Cu toate acestea, străzile înguste din orașul vechi sunt lipsite de verdeață.

„Nu sunt copaci aici, lucru care ar trebui luat în considerare atunci când sunt construite noi clădiri”, spune Ivana.

„Verdele copacilor este mai natural decât tot cenușiul, tot betonul și asfaltul. E important pentru oameni, bun pentru psihic. Toată lumea ar fi mai puțin stresată”, arată Ana.

250 de kilometri de lizieră, 100 de kilometri de gard viu și 15.000 de ronduri de flori sunt responsabilitatea Departamentului pentru Parcuri din Zagreb. Cu toate acestea, având în vedere căldura în creștere, directorul instituției vrea și mai mulți copaci în oraș.

„Nu vreau să comentez în privința urbanismului, dar în unele cartiere noi sunt prea multe clădiri și e prea puțin spațiu verde”, spune Marko Smolic, director Departamentul pentru Parcuri.

Cu toate acestea, nu prea știe dacă să fie mulțumit sau nervos când Vladimir Dimici trece la treabă.

„Apreciem astfel de inițiative, dar trebuie reglementate”, arată directorul.

Între timp, Vladimir Dimici își face griji pentru supraviețuirea copacilor din Zagreb, care suferă vara din cauza căldurii și primesc prea puțină apă

„Am plantat majoritatea copacilor de aici. Sunt prietenii mei, vorbesc cu ei și i-am dat fiecăruia un nume”, mărturisește Vladimir.

Deja face rost de un nou copac. Cea mai mare dorință a lui este ca toată lumea să planteze un arbore, o dată în viață. Pentru că un copac, spune el, te răsplătește întotdeauna.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri