Departamentul de Stat al SUA: Orice încercare de deconectare a centralei Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană e inacceptabilă

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia

Orice încercare de a deconecta centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și de a redirecționa energia către zonele ocupate de Rusia este „inacceptabilă”, a avertizat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA potrivit CNN.

„Este clar că bombardamentele și confiscarea de către Rusia a centralelor electrice și a infrastructurii din Ucraina fac parte din strategia sa de a crea crize energetice în Europa. Condamnăm cu fermitate orice acțiune la ZNPP sau în altă parte care are impact asupra sănătății și bunăstării civililor din întreaga regiune”, a declarat Patel, într-o conferință de presă.

„Nicio țară nu ar trebui să transforme o centrală nucleară într-o zonă de război activă și ne opunem oricăror eforturi ale Rusiei de a transforma în arme sau de a deturna energia de la centrală”, a continuat el. „Pentru a fi foarte clar, centrala ZNPP și energia electrică pe care o produce aparțin pe bună dreptate Ucrainei”.

Operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a anunțat joi că centrala nucleară Zaporojia a fost deconectată de la rețeaua națională ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost oprite joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că alimentarea cu energie electrică de la centrala ocupată de Rusia a fost restabilită, dar în prezent aceasta rămâne deconectată de la rețeaua energetică a Ucrainei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri