Egiptul l-ar fi avertizat pe Netanyahu că urmează atacul Hamas. Premierul israelian spune că este o informație falsă

Data actualizării: Data publicării:
Netanyahu langa drapel
FOTO: Profimedia Images

Întrebările cu privire la eșecul uriaș al serviciilor israeliene de a anticipa și de a se pregăti pentru atacul surpriză al Hamas au devenit și mai dificile, luni, după ce un oficial din serviciile egiptene a declarat că guvernul de la Ierusalim a ignorat avertismentele repetate conform cărora organizația teroristă din Fâșia Gaza se pregătea de „un atac de anvergură”, scrie Times of Israel. Conform publicației israeliene, Netanyahu a fost avertizat direct de ministrul informațiilor de la Cairo, însă a refuzat să acționeze. Netanyahu a negat, luni, că a discutat cu vreun oficial egiptean despre situație.

Oficialul egiptean a spus că guvernul Egiptului, de multe ori un mediator între Israel și Hamas, a transmis în mod repetat avertismente guvernului israelian că urmează „un atac de anvergură”, fără să dea mai multe detalii. Persoana citată a mai precizat că oficialii israelieni erau concentrați pe Cisiordania și că au subestimat amenințarea dinspre Gaza.

Guvernul premierului Netanyahu este format din susținători ai coloniștilor din Cisiordania, iar aceștia au cerut o accentuare a prezenței militare acolo, în condițiile unei creșteri serioase a violențelor în ultimul an și jumătate.

„I-am avertizat (pe israelieni – n. red.) că vine o explozie a situației foarte curând, și că va fi foarte mare. Dar au subestimat aceste avertismente”, a declarat oficialul citat sub condiția anonimatului.

Conform acestuia, ministrul informațiilor din Egipt, generalul Abbas Kamel, l-a sunat personal pe Netanyahu cu zece zile înainte de atac, spunându-i că urmează o „o operațiune teribilă, ceva neobișnuit” care va fi lansat dinspre Gaza.

Oficialii egipteni au spus, de asemenea, că au fost șocați de indiferența lui Netanyahu față de aceste informații și că premierul i-a răspuns ministrului egiptean că armata israeliană este „înecată” în probleme în Cisiordania.

Reprezentanți ai premierului israelian au negat informațiile într-un comunicat transmis în timpul zilei de luni, spunând că ele sunt „o minciună de la un capăt la altul”.

„Nu a venit niciun mesaj timpuriu din partea Egiptului, iar premierul nu a vorbit și nici nu s-a întâlnit cu vreun șef de informații de la formarea guvernului, nici direct, nici indirect. E vorba de un fake news complet”, a transmis guvernul israelian.

Un eșec greu de explicat

Totuși, Israelul nu a ignorat doar avertismentele aliaților săi.

Pentru palestinienii din Gaza, ochii Israelului nu sunt niciodată închiși. Drone de supraveghere se află constant pe cerul regiunii, iar securitatea la graniță este mereu accentuată de camere și de soldați care patrulează constant. Serviciile de informații lucrează să obțină surse, iar capacitățile cibernetice sunt folosite pentru a strânge informații.

Totuși, în timpul atacului masiv a părut că ochii Israelului au fost închiși – atacatorii Hamas au pătruns prin barierele de la graniță și au trimis sute de teroriști în țară pentru a efectua un atac care a ucis peste 700 de oameni și a rănit peste 2.000.

Serviciile de informații ale Israelului și-au dezvoltat percepția unei „aure a invincibilității” de-a lungul deceniilor, tocmai datorită reușitelor lor. Israelul a preîntâmpinat numeroase alte comploturi din Cisiordania, a vânat membri Hamas în Dubai și a fost acuzat că ucide cercetători în domeniul nuclear chiar în inima Iranului.

Această reputație este, acum, puternic afectată.

„Este un eșec major. Această operațiune este dovada că abilitățile serviciilor în Gaza nu au fost deloc suficiente”, a declarat Yaakov Amidror, fost consilier de securitate națională al lui Netanyahu. Acesta a refuzat, însă, să dea o explicație pentru eșec, spunând că lecții trebuie învățate după deznodământ.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a recunoscut eșecul și faptul că datorează publicului o explicație, dar a spus că acum „nu este momentul” – „Mai întâi luptăm, apoi investigăm”, a spus el.

Există totuși și perspectiva conform căreia este prea devreme să se dea vina total și irevocabil pe un eșec al serviciilor de informații – există și explicația conform căreia valul de violențe din Cisiordania a dus la dislocarea resurselor militare spre această zonă, dar și cea conform căreia haosul politic din țară de după încercările lui Netanyahu de a-și subordona justiția au afectat coeziunea țării.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri