Elon Musk a blocat accesul Ucrainei la Starlink în Crimeea de teamă că Putin va declanșa un război nuclear (Insider)

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Elon Musk
Musk ar fi vorbit direct cu Putin despre Ucraina, potrivit analistului Ian Bremmer. Fondatorul SpaceX neagă și spune că nu a mai vorbit cu liderul de la Kremlin de mai bine de un an. Colaj foto: Profimedia Images

Elon Musk a refuzat personal o cerere a Kievului pentru extinderea serviciului de internet prin satelit în Crimeea de teamă că o ofensivă a armatei ucrainene de a recuceri peninsula din mâinile rușilor va declanșa un război nuclear, potrivit unui raport publicat marți și citat de Business Insider.

După invazia rușilor în Ucraina, Musk și guvernul Statelor Unite au pus la dispoziția Kievului mii de sisteme Starlink ceea ce le-a permis forțelor ucrainene să comunice pe câmpul de luptă din sudul și estul țării care deveniseră „zone moarte”.

Cerințele energetice reduse ale receptoarelor sistemului de comunicații le-au permis conectarea la dronele de recunoaștere, cu care ucrainenii au obținut informații în timp real despre mișcările trupelor ruse și le-au permis să le atace pozițiile.

În ultimul timp, însă, au apărut primele probleme: săptămâna trecută, Financial Times a raportat că serviciul a suferit întreruperi „catastrofale” pe linia frontului, ceea ce a stârnit speculații conform cărora sistemul a fost închis în zonele controlate de Rusia, probabil, pentru a nu permite Kremlinului să exploateze rețeaua.

Musk a scris pe Twitter că nu va comenta despre situația de pe câmpul de luptă, specificând că aceste informații sunt „secrete”. Dar atunci când a vorbit cu analistul Ian Bremmer, de la Eurasia Group, la finalul lunii septembrie, Musk a părut să confirme că serviciul prin satelit a fost parțial dezactivat în mod intenționat.

Musk a spus atunci că a fost rugat de ministrul ucrainean al apărării să activeze Starlink în Crimeea, care a fost invadată și anexată ilegal de Rusia în 2014. Potrivit lui bremmer, Musk „a refuzat [cererea], dat fiind potențialul pentru o intensificare” a luptelor.

SpaceX-Musk
Într-un interviu cu analistul Ian Bremmer, de la Eurasia Group, Musk a părut să confirme că serviciul Starlink a fost parțial dezactivat în Ucraina în mod intenționat. În poză: eveniment SpaceX. Foto: Profimedia Images

Analist: Musk „mi-a spus că a vorbit cu Putin și Kremlinul direct despre Ucraina”

Tot potrivit lui Bremmer, Musk pretinde că a vorbit recent cu președintele rus Vladimir Putin, spunând că acesta este „pregătit să negocieze” - Musk a propus luna aceasta un plan de pace pentru încheierea războiului din Ucraina văzut în Occident ca fiind favorabil Rusiei.

În acea conversație, Putin ar fi amenințat să folosească armele nucleare dacă Ucraina va încerca să ia înapoi Crimeea, o peninsulă care găzduiește baze militare ale forțelor navale ruse din Marea Neagră.

Musk a negat, tot pe Twitter, că ar fi avut vreo conversație în ultimul timp cu liderul de la Kremlin, spunând că „a vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum vreo 18 luni”, iar subiectul discuțiilor „a fost spațiul [cosmic]”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De cealată parte, Bremmer a spus că Musk „mi-a spus că a vorbit cu Putin și Kremlinul direct despre Ucraina.”

Forțele ruse continuă să piardă teren în sudul Ucrainei și s-au retras din zone mari din estul țării pe măsură ce încearcă să preia controlul asupra regiunilor pe care a declarat că le-a anexat, ceea ce îi îngrijorează pe specialiști că Putin și consilierii săi de top ar putea apela la armele nucleare pentru a întoarce soarta războiului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri