Cum să-i întorci acasă pe cei care au plecat în alte ţări. Exemplul Lituaniei

Data actualizării: Data publicării:
Justas Janauskas este considerat un Mark Zuckerberg al Lituaniei
Justas Janauskas este considerat un Mark Zuckerberg al Lituaniei Foto: captură TV

În vreme ce multe țări din Europa fac față cu greu imigrației, altele resimt efectele emigrației. State precum Lituania se confruntă cu un exod al creierelor. Tinerii caută oportunități în alte țări. Fostul stat sovietic a făcut un plan pentru a pune capăt exodului și îi ademenește pe investitori cu politici orientate spre afaceri. Capitala Vilnius e cosmopolită, inovativă și, mai ales, accesibilă. Unii oameni contribuie la clădirea viitorului acestei țări și atragerea înapoi acasă a lituanienilor emigraţi. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Capitala Lituaniei, Vilnius, se dezvoltă, solidă și promițătoare. Orașul baltic a devenit un punct de interes pentru talentele IT și atrage mulți tineri. Aici se clădeşte lumea digitală de mâine.

Cum arată HumanApp, considerat viitorul Facebook

Justas Janauskas este „Mark Zuckerberg” al țării sale. Are 35 de ani și a transformat câteva start-up-uri în afaceri înfloritoare. HumansApp este cel mai nou proiect. Ideea e că oricine își poate promova cunoștințele prin intermediul platformei - fie că e vorba despre cum să începi o afacere, despre haine sau o dietă sănătoasă. Apoi utilizatorii interesați plătesc pentru o întâlnire cu persoana respectivă. O parte din încasări sunt donate.

„Credem că HumansApp este următorul Facebook. S-a pus în mișcare foarte repede, oamenii sunt interesați, au început să se întâlnească pentru a face schimb cunoștințe și pentru a obține răspunsuri la întrebările arzătoare pe care le au și la care caută răspunsuri de luni, poate chiar de ani de zile. Toată lumea e fericită până acum”, spune Justas Janauskas, fondatorul start-up-ului.

Investitorii s-au implicat deja, iar Justas și echipa speră că ideea le va aduce și profit în curând.

Proiectul Vinted: magazin online pentru haine second hand

Ar putea să câștige chiar mai mulți bani decât Vinted, un magazin online pentru haine second-hand, cu sediul în Vilnius. Proiectul Vinted a fost primul pas al lui Justas în lumea startup-urilor acum zece ani, dar când cifra de afaceri a companiei a devenit de ordinul milioanelor, s-a retras din activitățile cotidiene.

Acestea sunt coordonate acum de Thomas Plantenga. El s-a mutat la Vilnius în urmă cu un an și jumătate.

„Toată lumea a intrat în modul: hai să construim lucruri și să facem acest loc unul mai bun, dacă muncim din greu, vom avea un viitor mai bun. Această gândire a prins rădăcini aici. Avem oameni cu o gândire analitică foarte ageră, avem oameni cu o solidă disciplină a muncii, combinație ce produce o energie diferită și oferă rezultate diferite față de ceea ce ați putea vedea în Germania sau Olanda”, explică Thomas Plantenga, CEO-ul magazinului online.

Raiul start-up-urilor

Un aer optimist domină sectorul IT lituanian. Înainte, tinerii plecau din țară, iar îmbătrânirea populației devenise o problemă serioasă. Așa că guvernul Lituaniei a decis să sprijine prin toate mijloacele sectorul start-up. A investit în extinderea rețelei de internet, iar cerințele pentru înființarea unei companii au fost simplificate.

Anul trecut, în Lituania au fost înregistrate 611 start-up-uri. În șase ani, au fost create peste 4.300 de locuri de muncă.

Roberta Rudokiene conduce organizația „StartUp Lituania” - făcând mai vizibil sectorul IT al Lituaniei în întreaga lume.

„Lumea se digitalizează, se orientează spre tehnologie - așa că Lituania nu mai vrea să fie țara prețurilor mici, vrem să fim o țară a inovațiilor, o țară high-tech. Deci încercăm să creăm un paradis al startup-urilor”, explică Roberta Rudokiene, manager.

Lituania vrea să-i convingă pe cei plecați din țară să revină acasă. Și, într-adevăr, mulți tineri lituanieni care au studiat și au lucrat în străinătate se întorc. E cazul Monikăi Katkute, în vârstă de 33 de ani, care a lucrat ca manager media la Londra - dar a decis că meseria nu i se potrivea.

„La Londra aveam o carieră care nu mă interesa. Vreau să fac lucruri. Pot să locuiesc în Lituania, să trăiesc în țara mea, să mă întâlnesc cu prietenii mei în fiecare sâmbătă, dar în același timp, cunoștințele mele și soluțiile oferite de mine să călătorească în toată lumea. Și cred că asta este foarte atractiv”,  spune Monika Katkute.

Academia IT pentru copii

Întoarsă acasă la Vilnius, Monika a înființat bit&Byte - o companie care dorește să îi ajute pe copii să înțeleagă era digitală.

„La început avem curiozitatea aceea care te face să te întrebi ce poți crea. Copiii nu trebuie să piardă acel sentiment de curiozitate, trebuie să-l păstreze ca pe o însușire reală ce poate fi completată cu tot ceea ce are lumea de oferit acum”, spune Monika Katkute, fondator al Academiei IT pentru copii.

Justas visează să transforme Vilnius în Silicon Valley al Europei de Est. În fiecare seară, își scoate câinii, pe Grozis și Hazelnut, la plimbare. Deloc surprinzător, fiecare are cont de Instagram. Justas adoră să încerce lucruri noi, să-și depășească limitele și să își asume riscuri:

„De-a lungul istoriei, Lituania a fost întotdeauna văzută ca o națiune mică și nedezvoltată. Trăim cu această prejudecată. Dar tocmai această prejudecată ne oferă un motiv să spunem: OK, vom demonstra tuturor care este adevărul chiar dacă trebuie să facem un efort în plus”, spune Justas Janauskas.

Lituania are o promițătoare piață a startup-urilor, cu pionieri IT care vor să cucerească lumea tehnologiei. Și, cu siguranță, au ideile pentru a face acest lucru.

Citiți și:  Ruină sau o nouă viață? Letonii speră să profite de Brexit

Armata de „elfi” a Lituaniei, în luptă cu trolii ruși. Nimeni nu știe cine va câștiga

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri