GALERIE FOTO Egiptul vrea să distrugă faimoasele case plutitoare de pe Nil. Anunțul a provocat furie

Data publicării:
celebra scriitoare egipteană Ahdaf Soueif, a cărei casă a fost programată pentru demolare.
celebra scriitoare egipteană Ahdaf Soueif, a cărei casă a fost programată pentru demolare. Foto: GettyImages

Casele plutitoare din lemn de pe Nil, vopsite în culori strălucitoare, sunt un simbol al bogatului patrimoniu cultural al orașului Cairo. Dar autoritățile vor să le demoleze, motivând că vor să înfrumusețeze malul fluviului. Anunțul a provocat furie în rândul locuitorilor capitalei egiptene, relatează BBC.

 Egiptul vrea să distrugă faimoasele case plutitoare de pe Nil. Foto: GettyImages
Egiptul vrea să distrugă faimoasele case plutitoare de pe Nil. Foto: GettyImages

Unele dintre casele plutitoare, acostate permanent pe malul râului, sunt locuite de oameni săraci, în timp ce altele au fost restaurate cu sume mari de bani. Câteva au fost transformate în restaurante, birouri și săli de sport.

Este un stil de viață diferit, ești total cufundat în natură. Fluviul este la doar un metru sub tine, spune celebra scriitoare egipteană Ahdaf Soueif, a cărei casă a fost programată pentru demolare.

„Ideea de a locui pe o barcă a fost întotdeauna legată de ceva ieșit din comun pentru generații întregi de egipteni și arabi”, adaugă ea.

De pe veranda ei se văd remorchere și macarale în jurul caselor plutitoare din centrul capitalei. Trei case - clădiri cu două etaje atașate de plute - au fost îndepărtate marți și remorcate. La începutul săptămânii, altele case fost îndepărtate, iar una dintre acestea a fost distrusă în acest proces.

Pe rețelele sociale, egiptenii au condamnat acțiunea autorităților împotriva caselor plutitoare, cunoscute sub numele de „awamat”.

„Nu numai că aceste bărci sunt casele unor oameni care au locuit acolo de zeci de ani, dar unele dintre ele sunt monumente istorice. Ele fac parte din moștenirea noastră, care nu poate fi ștearsă”, a scris Nora Zeid pe Twitter.

„Cine a spus că nu fac parte din frumoasa istorie a orașului Cairo?” a postat pe Twitter Dakhel Hafy. „Când ne uităm la awamat, ar trebui să spunem povești și legende despre ele”.

Doar câțiva le contestă valoarea estetică. Mostafa el-Gafy a postat pe Twitter că sunt „urâte”.

Guvernul egiptean a spus că a emis ordinele de demolare deoarece casele plutitoare au fost construite cu zeci de ani în urmă fără acordul său și că proprietarii lor nu au obținut autorizații de construcție.

Istoria caselor plutitoare de pe Nil este lungă și plină de culoare. Cele mai vechi datează din vremea faraonilor și au fost concepute pentru călătorii lungi pe râu.

De-a lungul timpului, s-a dezvoltat o tehnică de construire a caselor pe containere metalice plutitoare, ținute împreună cu grinzi din lemn sau metal. Acestea nu erau menite pentru navigație, ci pentru a oferi o vedere panoramică a râului.

În epoca otomană, egiptenii bogați foloseau casele ca pe a doua reședință luxoasă, pentru petreceri cu muzică și dansatoare din buric. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele britanice au trăit în aceste case.

Pe de altă parte, awamat au fost adesea asociate cu secrete și comportament ilicit. Ele apar în multe filme egiptene clasice și în lucrarea autorului laureat al Premiului Nobel, Naguib Mahfouz. Romanul său din 1966, Adrift on the Nile, urmărește viețile tinerilor intelectuali care se adună noaptea pe o barcă pentru a discuta și a lua droguri.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri