Grupul de hackeri ruși REvil, responsabil pentru atacul „colosal” de la începutul lunii, a dispărut în mod misterios de pe internet

Data publicării:
Cod pe un ecran în forma unui craniu
FOTO: Getty Images

REvil, grupul de hackeri ruși care a atacat mai multe companii americane, la începutul lunii iulie, a dispărut în mod misterios de pe internet, conform experților în securitate cibernetică implicați în urmărirea acestui grup, relatează CNN.

Paginile web și infrastructura de internet care aparținea grupului de infractori cibernetici, despre care se crede că acționează de undeva din Rusia sau din Europa de Est, au fost dezactivate marți. Observatorii nu au mai putut să acceseze niciuna dintre paginile grupului.

Alții spun, de asemenea, că nu au reușit să se conecteze la site-urile pe care REvil  le folosește pentru a comunica cu victimele sale și pentru a colecta răscumpările.

„Toate site-urile REvil sunt căzute, inclusiv cele pentru plăți și care face scurgeri de informații pe internet”, a scris, pe Twitter, Lawrence Abrams, fondatorul blogului de securitate cibernetică BleepingComputer. „Și reprezentantul grupului este bizar de tăcut”, a adăugat el.

Motivele dispariției grupului de hackeri de pe internet nu este încă foarte clar, însă vine în urma unor atacuri la nivel înalt asupra unor companii din jurul lumii și după ce președintele Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că vor exista consecințe, dacă Moscova nu va lua măsuri pentru a opri hackerii, indiferent dacă ei sunt asociați Kremlinului sau nu.

Atacurile de tip ransomware blochează o întreagă rețea de calculator, fură și criptează informațiile și datele, iar apoi hackerii cer de la proprietari sume de bani pentru a returna accesul la datele lor.

Celor care refuză le sunt făcute publice datele și informațiile pe internet. În ultimii ani, cu atacuri de tip ransomware au fost țintite spitale, universități, departamente de poliție, guverne locale dar și companii private.

REvil a obținut 11 milioane de dolari de la victimele sale, conform observatorului Ransomwhere. După atacul asupra procesatorului de carne JBS USA, care a plătit cele 11 milioane în bitcoin pentru a-i fi înapoiat accesul la date, REvil a atacat Kaseya, o firmă de tehnologie a informației din Miami, și și-a folosit accesul pentru a extorca clienții companiei, declanșând o reacție în lanț care a paralizat rapid calculatoarele a sute de firme din întreaga lume.

Practic, o parte dintre clienții Kaseya au crezut că descărcau update-ul de securitate al companiei, însă în realitate descărcau fișierul care le-a blocat sistemele. REvil a cerut, apoi 70 de milioane de dolari pentru a înapoi datele furate.

Dispariția subită a hackerilor a alimentat speculații cu privire la ce ar fi putut să se întâmple. Mai multe teorii au apărut, inclusiv cea conform căreia grupul se pregătește de un atac coordonat împotriva guvernului american. Alții sunt de părere că grupul își face retragerea după atacurile din ultima vreme.

Dmitri Alperovici, co-fondator al firmei de securitate cibernetică CrowdStrike, a lansat ipoteza că guvernele occidentale ar fi putut să pună presiune pe companiile care se ocupă de infrastructură de internet pentru a opri accesul la site-urile REvil.

Nu este încă nicio dovadă concludentă care să susțină această ipoteză.

REvil este unul dintre cele mai prolifice grupuri de hackeri – doar în ultimele două luni ei au lansat 15 atacuri pe săptămână. Având în vedere atenția pe care a generat-o prin aceste atacuri, este posibil ca hackerii ruși să fi decis să se retragă sau să rămână „incognito”, cel puțin pentru o perioadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”